Ce spune Vladimir Putin despre conflictul cu Ucraina: ”A fost o provocare”

Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a acuzat pe șeful statului ucrainean, Petro Poroșenko, că se ține de ”provocări” în cazul navelor care au fost capturate în apele Mării Negre, la sfârșitul săptămânii trecute.

„A fost o provocare organizată de preşedinte înainte de alegeri. El este pe locul cinci la popularitate şi atunci a trebuit să facă ceva. A fost folosit incidentul ca un pretext pentru a implementa legea marţială”, a declarat Putin.

”Ce puteau face gărzile noastre de coastă? Navele ucrainene au intrat în apele teritoriale ale Rusiei. Aceste ape au fost mereu ale noastre, și atunci când Crimeea nu era în Rusia”, a mai declarat liderul de la Kremlin, adăugând: ”Poroșenko ar face același lucru și în alte țări, nu doar în Rusia”.

Kremlinul a anunțat de curând că va trimite sisteme de rachete sol-aer S-400 în Crimeea, fapt care tensionează și mai mult situația în Ucraina, țară aflată de azi sub legea marțială.

Putin a mai declarat că țările occidentale sunt în stare să ierte orice păcat Ucrainei, doar pentru că promovează o retorică anti-Rusia.

Incidentul între Paza de Coastă rusă, aflată în subordinea serviciilor ruse de securitate FSB, şi nave aparţinând Marinei ucrainene a avut loc la Marea Neagră, în largul Crimeei, duminică.

Vasele ucrainene au încercat să traverseze Strâmtoarea Kerci pentru a intra în Marea Azov, o mică mare de o importanţă crucială în exporturile de cereale şi de oţel produse în estul Ucrainei. Rușii au reținut marinarii, dar și două vedete și un remorcher aparținând Ucrainei.