Ce spune sociologul Gelu Duminică despre rezultatele alegerilor: „Riscăm să re-ajungem în groapa umanității”

Gelu Duminică. Foto: Facebook

Sociologul Gelu Duminică atrage atenția că, la alegerile de peste 4 ani, polul extremist din România ar putea ajunge și mai puternic, deoarece urmează o perioadă economică foarte dificilă.

„Și, totuși, se putea mult mai rău! E doar o batalie câștigată. Încă din sondajele pe care le-am coordonat în 2020 vedeam ca 30% din populația României are viziuni extremiste. Alții 40% erau profund orientați către valorile europene și UE. Diferența de 30% erau ambivalenți. De data asta, ambivalenții au reușit să găsească argumente pentru a vota Europa.

Nu, nu e un vot pentru PSD, PNL sau USR ci un vot pentru Europa reală, cea a bunăstării și libertăților. Și un NU extremismului. Însă e doar o etapă nicidecum o certitudine. Peste 4 ani lucrurile vor arăta altfel. Vom avea o perioadă de crize (politice și economice) care vor lăsa urmează adânci și vor îngroșa faliile din societate. Numărul dezamăgirilor va creste, și la fel se va întâmpla și cu pauperii”, a scris Gelu Duminică pe pagina sa oficială de Facebook.

„Liderii politici nu par pregătiți să audă vocea poporului și clasa politică este tot nereformată. Mișcările suveraniste vor continua să catalizeze nemulțumirile. Și se vor prezenta drept „soluția reală” pentru România. Și mulți dintre cei care i-au amendat ieri, îi vor crede. Semnalul este clar: clasa politică este obligată să se reformeze. Și societatea civilă trebuie să-și accelereze munca pentru democratizare.
De nu vom face astea, peste 4 ani, riscăm să re-ajungem în groapa umanității”, a mai afirmat el.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.