Cea mai gravă criză a justiției din România din ultimii ani. Ce spune șefa CSM

procurori modificarea codurilor penale justiție parchetul general
WilliamCho. Foto: pixabay.com

Simona Marcu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a susținut astăzi o declarație de presă cu privire la criza prin care trece sistemul judiciar din România în aceste zile.

Duminică seara, în timp ce se afla în studioul Antena 3, fostul deputat Vlad Cosma a prezentat mai multe înregistrări din care reieșea că fostul procuror de la DNA Prahova, Mircea Negulescu, și actualul șef al DNA Prahova, Lucian Onea, i-au cerut lui Cosma să fabrice probe pe care să le foloseasă împotriva altor inculpați, printre care și Sebastian Ghiță.

Luni, structura centrală a DNA a comunicat că procurorii nu au falsificat probe și a susținut că magistrații au fost anterior șantajați să renunțe la urmărirea penală a familiei Cosma, în caz contrar urmând să apară în mass-media informații compromițătoare.

În paralel, PSD cere revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. În dupa-amiaza zilei de 14 februarie, liderii PSD se reunesc pentru a lua o decizie politică în privința viitorului șefei DNA.

Simona Marcu, președintele CSM, a cerut organelor judiciare să facă lumină în scandalul recent, pentru a reda încrederea cetățenilor în justiția din România.

„În calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îmi exprim în continuare profunda îngrijorare cu privire la potențialul acestei situații de a afecta autoritatea organelor judiciare și, implicit, de prejudiciere a actului de înfăptuire a justiției. Trebuie reamintit faptul că, potrivit Constituției României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției. Consiliul își reafirmă disponibilitatea instituțională în respectul cetățenilor, al dreptului acestora de a cunoaște adevărul, cu atât mai mult în situații care pot afecta încrederea în autoritățile judiciare, pilon de rezistență al statului de drept”, a declarat Simona Marcu, președintele CSM.

Potrivit Simonei Marcu, încrederea cetățeanului în justiție se construiește, iar responsabilitatea revine în principal statului, prin toți actorii din sfera autorității judiciare: „Instituțiile mass-media au un rol major în informarea generală și sesizarea eventualelor probleme funcționale, dar clarificarea acestora revine doar instituțiilor statului abilitate să constate, să decidă și să ia măsurile legale potrivit competențelor acestora”.

„Președintele CSM în acest context solicită tuturor instituțiilor din sfera autorității judiciare ca în limitele legale, care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor, și în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetățenilor în actul de justiție și în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire. Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Inspecția Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitați să acționeze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului”, a completat șefa CSM.

Foto: WilliamCho / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.