Ce spune regizorul Mungiu despre protestul religios de la MȚR

Sursa foto: Tudor Giurgiu/Facebook
Sursa foto: Tudor Giurgiu/Facebook

Regizorul Cristian Mungiu spune că imaginea României ar putea avea de suferit în urma unor incidente precum cel de Muzeul Țăranului Român (MȚR), când proiecția filmului „120 BPM”, premiat la Cannes, a fost întreruptă de un protest cu icoane și cântece bisericești.

Mungiu spune că „România și Franța se pregătesc intens pentru un sezon cultural bilateral în 2018 și 2019 – cu ample manifestări ale artiștilor români în Franța și ale celor francezi în România”. Această colaborare are ca scop combaterea stereotipurilor. Regizorul amintește că și el a fost victima stereotipurilor, în 2013, În Franța, când era în juriul festivalului de la Cannes, și a fost înfățișat drept cerșetor într-o caricatură.

„Ce cred oamenii despre tine nu se repară cu comunicate. Percepția despre români și România în străinătate, oricât de stereotipală și simplificatoare ar fi, este rezultatul unor fapte, a unor întâmplări care au condus la această imagine nefericită. Iar dacă vrem să schimbăm imaginea, trebuie sa schimbăm conținutul, nu să cosmetizăm imaginea”, transmite regizorul printr-un comunicat de presă.

Cristian Mungiu spune că un incident precum cel de duminică seara riscă să anuleze în mare măsură efectele multor inițiative reparatorii. „Știrea despre incident a fost preluată și mediatizată. Ea asociază din nou România cu termeni ca „primitism”, „fanatism”, „intoleranță”.

De ce? Pentru că 120 BPM nu este vreun mărunt film de propagandă despre libertatea sexuală și cu atît mai puțin un film care să îndemne la relații homosexuale. Este un film despre civism, despre responsabilitate socială, despre lupta pentru drepturile oricărei comunități de minoritari stigmatizați public de superficialitatea cu care îi judecăm adesea pe cei diferiți de noi”, mai scrie regizorul în comunicatul de presă.

Mungiu mai amintește și faptul că filmul care rula la MȚR a luat șase premii Lumiere, este considerat cel mai important film francez al anului și este pelicula care reprezenta Franța la premiile Oscar.

„Incidentul de duminică nu-l mai putem șterge, dar îl putem folosi ca pe un declanșator al unei reacții a noastre care să ne poziționeze altfel, care să arate cum ne raportăm noi la acel incident. Noi ca cetățeni și noi ca autorități ale statului. Dacă aș fi Ministrul Culturii, m-aș grăbi să merg să văd filmul, ca să pot avea o reacție în cunoștință de cauză, pentru că e cazul să am o reacție.

Dacă aș fi primarul Capitalei, m-aș preocupa să aflu de ce acest film a fost difuzat în sala Muzeului Țăranului Român și de ce nu are Primăria ca program să redea orașului săli de cinema mai puțin sacre, dacă aș fi polițist, printre cei care i-au legitimat pe turbulenți, aș aplica niște sancțiuni. Pentru că să întrerupi o proiecție de film cântând cântece religioase trebuie să fie în fața legii la fel de grav ca a întrerupe o slujbă în biserică cântând heavy metal”, adaugă Cristian Mungiu.

Filmul „120 BPM” va fi difuzat din nou pe 20 februarie, de la ora 18:00, iar cei care au plătit biletul pentru proiecția din 4 februarie, care a fost întreruptă de protest, vor avea intrare liberă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.