Ce spune Patriarhia despre faptul că ar construi un cartier rezidențial

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: patriarhia.ro

Patriarhia Română a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu construiește cartiere rezidențiale, ci lăcașuri de cult sau centre sociale și culturale.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au transmis precizări în legătură cu „apariţia unei informaţii false legate de presupusa intenţie de a construi unul sau mai multe imobile rezidenţiale pe un teren din zona Pajura care îi aparţine”.

„Terenul în cauză este proprietatea Patriarhiei Române, fiind cumpărat în anul 2006, iar pe o parte din el funcţionează Aşezământul social Justinian Patriarhul, care este un centru comunitar compus din două unităţi de asistenţă socială licenţiate care figurează în Registrul furnizorilor de servicii sociale”, precizează Patriarhia Română.

Oficialii Bisericii mai spun că una dintre unitățile de asistență socială este centru de găzduire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice, cealaltă un centru de zi pentru copii, care are 30 de beneficiare.

Patriarhia mai precizează că „scopul este acela de a se ajunge la o valoare corectă a terenului, pentru o eventuală vânzare a acestui teren, exclusiv în scopul de a organiza şi susţine activităţile social-filantropice şi culturale ale centrelor Patriarhiei Române din Bucureşti şi Ilfov”.

De asemenea, Biserica Ortodoxă mai precizează că dacă pe terenul respectiv va fi construit un imobil, acesta nu va aparține Patriarhiei Române, care „nu construiește «cartiere» rezidențiale”.

Consilierul general USR Roxana Wring susţine, într-o postare pe Facebook, că Patriarhia Română vrea să construiască un ansamblu rezidenţial pe un teren de 5.000 de metri pătraţi de pe strada Pajurei, cu blocuri de opt etaje, peste regimul de înălţime al zonei.

„Imobiliarele sunt sfinte! Asta este şi părerea Patriarhiei Române, care a cerut recent un PUZ pentru un ansamblu rezidenţial pe un teren de 5.000 mp de pe strada Pajurei. Vor să facă acolo blocuri de 8 etaje, forţând pe cât se poate reglementările: regim de înălţime superior celui din zonă, stradă de acces de doar 6 metri şi trotuar pe o singură parte”, scrie Wring.

Consilierul general USR spune că Patriarhia ar trebui să-şi folosească banii pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi să nu mai ceară bani de la primării.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.