Ce spune Mircea Geoană, al doilea om în NATO, despre situația din Iran

mircea geoană
Mircea Geoană Foto: Ionutzmovie via Wikimedia Commons

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că nivelul de alertare pentru Europa și România ”nu a crescut nicio secundă” de la momentul declanșării crizei iraniene, odată cu uciderea de către americani a generalului Qassem Soleimani.

”Situaţia din Orientul Mijlociu rămâne, în continuare, complicată şi trebuie să rămânem cu toţii vigilenţi, activi şi creativi în ceea ce avem de făcut. Dar momentul acela de risc care cred că a fost resimţit şi în opinia publică de acasă a fost, se pare, depăşit. Dar cred că cel mai bun lucru este să ne păstrăm şi vigilenţa şi toate antenele deschise”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.

”Întreg sistemul de alertare NATO la care, de exemplu, este racordat scutul de la Deveselu, nu a fost alertat dincolo de nivelul normal. Şi atunci, şi acum, şi ieri, şi probabil că şi în perspectivă, nivelul de alertare este cel minimal şi chiar în condiţiile în care a existat acel atac cu un număr de rachete de rază scurtă şi medie de acţiune din partea Iranului împotriva unei baze din Irak, nivelul de alertare pentru România şi pentru Europa nu a crescut nicio secundă. Nu a fost nicio vorbă şi nicio secundă vorba de risc la adresa securităţii aliaţilor europeni”, a adăugat Geoană, al doilea om în puternica alianță militară.

Geoană a vorbit și despre contribuția României la NATO în această perioadă:

”Militarii români sunt extrem de respectaţi, sunt oameni super profesionişti, chiar astăzi am avut o întâlnire cu noul conducător al militarilor noştri, cu domnul general Petrescu, care conduce, şeful Statului Major Reunit al Armatei Române.

Militarii noştri sunt prezenţi în Afganistan, sunt prezenţi, chiar şi acum, în teatre din Orientul Mijlociu, ei sunt în afara oricărui pericol, acest lucru e bine de ştiut. Dar, evident, meseria pe care şi-au asumat-o este o meserie care trebuie respectată şi trebuie să investim în continuare în aceşti oameni minunaţi. Dar, din punct de vedere al situaţiei imediate din Irak, lucrurile sunt, astăzi, într-o situaţie ceva mai detensionată, facem apel către toate părţile pentru dezescaladare. Este foarte important ca prin eforturi diplomatice şi prin rezervă să putem evita situaţii care pot escalada.”