Ce spune ministrul Sănătății despre o posibilă reîntoarcere în starea de urgență

Nelu Tătaru. Foto: Captură YouTube

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat la postul de televiziune Antena 3 că nu exclude posibilitatea întoarcerii în starea de urgență.

Întrebat de moderatoare dacă are aceeași părere precum liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, care a declarat că nu exclude revenirea la starea de urgență dacă situația scapă de sub control, ministrul Nelu Tătaru a declarat că președintele este cel care va lua decizia declarării stării de urgență, la recomandarea specialiștilor, însă deocamdată nu se pune problema de revenire la starea de urgență.

„În măsura în care Institutul Național de Sănătate Publică, după analize, și Departamentul pentru Situații de Urgență, vor face aceste recomandări, vor fi și anumite propuneri. Dar, repet, este în atribuțiile președintelui starea de urgență, care va face ultima analiză. În acest moment nu este cazul, putem gestiona situația. Rămâne doar evoluția să ne arate dacă se poate ajunge acolo sau nu”, a spus ministrul Sănătății.

„În acest moment nu avem focare extinse”

El a detaliat ce analize fac specialiștii din sănătate în acest moment: „Evaluăm fiecare localitate, dar nu avem în plan izolarea unei comunități. Mai ales că avem un context al deciziei Curții Constituționale care ne-a recomandat să punem în concordanță tot ce înseamnă carantinare, izolare, izolarea localității, carantinarea de persoane sau bagaje și ne-au cerut clarificări și pe anumite denumiri – epidemie, pandemie, stare de urgență. Evaluăm fiecare focar nou constituit. În acest moment nu avem focare extinse ca să se meargă pe indicația de carantinare, izolare sau de a necesita un alt grad al stării de alertă”.

„Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, care se află în terapie intensivă, precum și cele care aglomerează în acest moment unitățile de primiri urgențe. Dacă ne uităm, 31 de decese în 24 de ore…35, cel mai mare număr, se înregistra pe 8 mai. Avem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore la 11.800 de teste efectuate. Rămânem pe aceeași creștere accentuată, într-un context de transmitere comunitară accentuată”, a mai avertizat Tătaru.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.