Ce spune Iohannis despre restricțiile pentru persoanele nevaccinate

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a respins miercuri impunerea de măsuri discriminatorii pentru persoanele nevaccinate. Șeful statului a spus că pandemia se depășește prin vaccinare, nu prin discriminare.

„Noi suntem în al doilea an de pandemie. Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem învinge pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare. Vaccinul e disponibil la liber și oamenii trebuie să înțeleagă că am ajuns aici, cu puține cazuri, și datorită vaccinării. Altfel e evident că vom avea valul 4, cum a apărut deja în vestul Europei.

Valul patru este valul care întinde între cei nevaccinați. Știu că și persoane vaccinate au fost depistate pozitiv, dar nu fac boala cu simptome grele. Vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii”, a spus Iohannis la Comana.

Atunci când a fost întrebat dacă susține obligativitatea vaccinării pentru categorii vulnerabile, pentru profesori și medici, Klaus Iohannis a spus că „e o discuție care va fi tot mai intensă. Cred că e inaccepatabil  ca personalul medical să nu fie vaccinat, pentru că oamenii se duc cu încredere la spital.

La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabilului, deci mă aștept să fiu tratat la spital, nu să plec bolnav. Este însă foarte complicat pentru că din varii motive medicale unii nu pot fi vaccinați.

Am avut mai multe discuții cu medici, adevărul e că în jur de 90% din personalul medical e vaccinat, discuția devine mai degrabă teoretică. Cei nevaccinați sunt mai degrabă personal auxialiar. Dacă guvernul vrea să vină cu o campanie de tip premiu, loterie sau altceva, dacă dă rezultate e bine, dar să vedem la ce costuri. Toată campania de vaccinare e gratuită, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilității”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus și că oamenii nu pot fi constrânși să facă lucruri pe care nu le înțeleg.

„Cu vaccinarea trebuie să îmbunătățim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat, oamenii trebuie să se vaccineze. Interdicții neexplicate în această etapă nu ne duc foarte departe. Chiar dacă e posibil să se introducă anumite restricții pentru persoane nevaccinate în cinematoigrafe, restaurante, asta nu rezolvă problema”, a mai adăugat președintele.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.