Într-un discurs susținut de președintele interimar al României, Ilie Bolojan, acesta a vorbit despre războiul din Ucraina și despre relația României cu SUA și UE.
Marți, 18 februarie, Ilie Bolojan a susținut un discurs la Palatul Cotroceni cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România. În discursul său, președintele interimar a declarat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să înceteze: „Peste câteva zile se împlinesc trei ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, în sine doar o continuare a aceluia din 2014. Este timpul ca această agresiune a Rusiei să înceteze.
O încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională. Negocierile începute sunt un prim pas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pentru Ucraina, pe termen scurt și lung.”
Potrivit lui Bolojan, aranjamentele de securitate trebuie completate de un plan amplu de reconstrucție, care să permită nu numai refacerea rapidă a țării, dar și sustenabilitatea din punct de vedere economic a suveranității Ucrainei: „În fața agresivității Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând. Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România și pe care o vom susține prin acțiuni concrete de sprijin.
Sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie. Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar reziliența sa trebuie întărită. Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de șantaj și constrângere, așa cum am văzut recent cu folosirea energiei. Soluția pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România și cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens.
Pentru noi, securitatea și stabilitatea în zonă sunt esențiale. Însă vecinătatea noastră nu ne oferă doar provocări, ci și oportunități, iar aici mă refer la conectivitate. Fie că vorbim despre transport, despre energie sau despre rețele digitale, există un potențial imens în regiunea noastră și pentru rolul României.”
„De aceea, coordonarea și proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina sunt vitale, ca și implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei. Mă refer aici și la potențialul relațiilor noastre cu parteneri din regiunea Balcanilor de Vest, cu Turcia, precum și cu state din Caucaz și din Asia Centrală, lucrând pe coordonatele conectivității.
Politica externă a României își va menține cursul firesc, ca membru al Uniunii Europene și al NATO, având un Parteneriat Strategic cu SUA și fiind deschisă spre cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceleași valori și principii pe care le susținem și noi. Direcțiile principale ale politicii externe rămân neschimbate. (…) Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene. Rămânem proatlantici și un stat aliat responsabil. Suntem un partener de încredere în plan bilateral și în comunitatea internațională”, a mai declarat președintele interimar.
Totodată, Bolojan a spus că România crede în continuare în relația cu SUA: „Parteneriatul Strategic cu Statele Unite a fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României. Legăturile noastre sunt profunde și împărtășim o comunitate de valori și de destin. Noi credem în această relație, care a progresat substanțial de-a lungul timpului, cum credem că se poate consolida și mai mult în substanța ei prin proiectele noastre comune, fie că e vorba despre domeniul securității, energetic, al comerțului sau al investițiilor în general.
Salut includerea României în Programul Visa Waiver, care va avea un impact crucial asupra relațiilor noastre inclusiv din perspectiva schimburilor culturale, științifice și a relațiilor dintre cetățenii noștri. Împărtășim cu Statele Unite convingerea că investițiile în Apărare trebuie consolidate, ceea ce România face deja prin creșterea ponderii Apărării în Produsul Intern Brut și prin proiectele de înzestrare.”
În ceea ce privește algerile prezidențiale din această primăvară, președintele interimar a afirmat că va veghea ca procesul electoral din România să fie liber și corect: „România este un stat democratic, care lucrează în continuare pentru a consolida instituțiile și încrederea în acestea, așa cum așteaptă cetățenii noștri. Întărirea democrațiilor noastre este un obiectiv permanent, iar România nu face excepție. La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză.
A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației. Pentru alegerile prezidențiale ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul nostru – al tuturor instituțiilor – este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Din poziția în care mă aflu, în acord cu atribuțiile ce îmi revin, voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv.”
„Anul 2025 va fi crucial, observație valabilă atât pentru România, cât și în plan global. Vedem în jurul nostru și în întreaga lume numeroase forme de agresiune, de la războaie la noi spații de confruntare și riscuri geopolitice care creează unde de șoc pentru piețe, lanțuri de aprovizionare și industrii. Vedem acțiunile hibride tot mai intense, mai sofisticate, cu utilizare de rețele online, de algoritmi, de surse de finanțare ilegale, care generează riscuri de securitate la adresa noastră, a tuturor.
La acestea se adaugă atacurile directe la infrastructura critică și, chiar mai grav, campanii masive de dezinformare și fake news, completate cu campanii la adresa instituțiilor democratice și de divizare a populației. Este o nouă realitate și este clar că trebuie să fim mai bine echipați și coordonați.
Am încredere că vom găsi cele mai bune răspunsuri pentru provocările cu care ne confruntăm. Chiar dacă implică eforturi mari, aceste răspunsuri pot fi găsite cu seriozitate și perseverență”, a mai spus el în discursul său.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: