Ce spune Episcopia Maramureșului despre refugiata care îl acuză pe stareț de abuz sexual: Era „instabilă emoțional”

Agaton Oprișan
Starețul Agaton Oprișan. Foto: Captură Antena3

Episcopia Maramureșului și Sătmarului susține că femeia în vârstă de 22 de ani care îl acuză pe starețul Mănăstirii Petrova că a abuzat-o sexual era „instabilă emoțional”.

Ieri, tânăra a depus o plângere la poliție în care spune că a fost abuzată sexual de starețul Agaton Oprișan.

Potrivit Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Mănăstirea Petrova au primit până la această dată cazare, haine, mâncare și asistență religioasă în mod gratuit aproximativ 1.000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungata. Mănăstirea oferă permanent cazare și masă pentru 40 de persoane.

„O femeie în vârstă de 22 de ani însoțită de un copil minor a sosit în cursul zilei de miercuri 13 aprilie a.c. în vama Sighet, a fost preluată împreună cu alte persoane și dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare și îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată și instabilă emoțional datorită unor probleme de familie și situației războiului, lucru sesizat și de un psiholog de naționalitate ucraineană refugiată la Mănăstirea Petrova de la începutul conflictului. Persoana reclamantă a părăsit Mănăstirea fără explicație în cursul zilei de vineri 15.04. ac, iar sâmbătă 16.04. a.c. a formulat o plângere la Poliția Municipiului Sighet în care a menționat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani. IPJMM a demarat o anchetă în acest caz, al cărei concluzii urmează să le primim”, se arată în comunicatul de presă al episcopiei.

„Reclamația venită din partea unei persoane instabilă emotional, care a stat doar două zile la Mănăstire, din care într-una pr. Agaton Oprișan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaților de acolo, credem că este o intenție de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaților, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina”, mai arată biroul de presă al instituției.

În prezent, polițiștii din Sighetu Marmației efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt.

Activitatea starețului Agaton Oprișan a fost prezentată recent în mai multe reportaje de postul de televiziune Antena 3: