Ce spune Comisia Europeană despre interzicerea exporturilor de cereale din România

Agricultura românească se poate lăuda cu o producție excelentă în 2017 (Wikimedia Commons)
Agricultura românească se poate lăuda cu o producție excelentă în 2017 (Wikimedia Commons)

Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a opri toate exporturile de produse agricole, precizând că urmările pot fi severe.

România a interzis exportul de bunuri agricole, printre care și grâul, porumbul și zahărul în afara Uniunii Europene. Guvernul de la București permite în continuare comercializarea acestor produse agricole în spațiul comunitar, însă cumpărătorii trebuie să demonstreze că nu vor exporta, la rândul lor, marfa achiziționată.

Comisia Europeană susține că măsura nu era necesară, iar restricțiile vor pune ”o presiune suplimentară” pe exportatorii agricoli și ar putea afecta securitatea alimentară, scrie Bloomberg.

”Comisia Europeană nu are nicio indicație despre faptul că România se confruntă sau se va confrunta cu lipsuri de produse agricole destinate consumului uman”, a spus comisarul pentru Agricultură Janusz Wojciechowski, adăugând: ”Măsura nu pare a fi una proporționată”.

Premierul român Ludovic Orban și-a motivat hotărârea prin următorul mesaj: ”Nu putem să riscăm să rămânem fără grâu din cauza lăcomiei unor producători”.

România este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din Uniunea Europeană, mii de tone de grâu, porumb și orz mergând anual către țările din Nordul Africii sau din Orientul Mijlociu.

Comisia Europeană a anunțat că discută cu oficialii români pe marginea impactului pe care îl va avea interdicția, adăugând că menținerea unui lanț de aprovizionare eficient în timpul pandemiei de coronavirus este o prioritate.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.