Ce spune Biserica Ortodoxă despre noile cărți de identitate cu cip

patriarhul daniel
Sursa: basilica.ro

La o dezbatere publică organizată de Ministerul de Interne au fost prezentate mai multe teorii și temeri cu privire la noua carte de identitate. Printre altele, directorul de la Evidența Populației, Cătălin Giulescu, a trebuit să-i explice unui participant la dezbatere că cipul de pe viitoarea carte de identitate nu va avea „o mică antenă GPS care poate fi localizată oriunde”. Un alt participant a spus că „pe plan religios, ni se pune în pericol însăși mântuirea, pentru că numele de botez e asociat cu un număr al cărui semn este 666”, potrivit Digi24.

După aceste discuții, Biserica Ortodoxă Română a transmis un punct de vedere. „Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”, a declarat, la solicitarea RFI, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a mai spus și că „problema cărții de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă”. „Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă”, a mai adăugat Vasile Bănescu.

Acesta a mai amintit și de o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2009, care se referă la pașapoartele biometrice, care rămâne „un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștini ortodocși”. În final, reprezentantul BOR le-a transmis preoților și credincioșilor să nu răspândească „panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”.

Noile cărți de identitate ar urma să se facă începând de anul viitor. Vor avea un cip cu date de identificare și vor putea ține și loc de card de sănătate. Noile acte de identitate vor fi obligatorii începând cu vârsta de 12 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.