Ce spune Arafat despre organizarea marilor festivaluri de anul acesta

Untold 2018 se anunță unul incendiar FOTO: Pagina de Facebook Untold
Untold 2018 se anunță unul incendiar FOTO: Pagina de Facebook Untold

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că marile festivaluri anunțate pentru acest an s-ar putea să nu se țină din cauza coronavirusului. Arafat a spus, duminică seară, la Antena 3, că sunt deja organizatori de festivaluri care au început să anunțe vânzarea biletelor pentru evenimentele de anul acesta, în condițiile în care autoritățile nu știu cum va evolua situația epidemiologică.

„S-a supărat pe mine cineva că am zis „atenţie că nu e sigur că veţi putea organiza concerte cu zeci de mii de oameni” şi imediat a ieşit unul să comenteze de la Cluj că Arafat nu se pricepe la industrie, mă pricep mai mult la medicină, aşa este, e adevărat. Au început să anunţe de vânzare de bilete, noi nici nu ştim cum o să fie la vară şi o să ajungem la faza în care din nou o să iasă discuţii, scandal, cine îi despăgubeşte pe cei care au cumpărat biletele, cine o să facă asta… Ei trebuie să anunţe oamenii că e pe riscul lor”, a afirmat Arafat.

Raed Arafat a spus că nimeni nu poate spune concret care va fi situația epidemiologică în vară. „Nimeni nu poate să garanteze că astfel de festival poate să aibă loc… eu sper, dar nici măcar procente nu putem să dăm. Dacă întrebaţi colegii de la INSP, colegii de oriunde despre aşa ceva, o să spună că e prea devreme, nu pot să vă spun nimic. Cine decide îşi asumă acest lucru, nu ai cum să spui noi o facem şi apoi să începem să ne certăm cu o lună înainte că voi de ce nu ne lăsaţi. Sunt două, trei, patru festivaluri care se fac pe an, care la acest moment încă nu ştim dacă vor putea să se ţină, nu pentru că avem ceva cu festivalurile, dar pentru că este probabil că nu vom putea să permitem un număr mai mare decât 100 de oameni, sau 150, sau 50, să desfăşoare o activitate împreună. Asta e problema”, a mai spus Arafat.

Directorul de comunicare al festivalurilor Neversea și Untold, Edy Chereji, a transmis că este îngrijorat de aceste afirmații și că întregul lanț al industriei de evenimente este afectat de încă un an de pauză.

„Am fost tot timpul un partener al autorităţilor, am respectat şi am îndrumat oamenii să respecte toate măsurile în toată această perioadă. Am fost şi suntem de bună credinţă! Dar în acelaşi timp nici nu mi se pare normal ca dumnealui să nu arate nici un interes în exerciţiul de a gândi un plan de măsuri care să ne permită repornirea în vara acestui an! Măcar să încercăm acest exerciţiu! Suntem în aceeaşi situaţie de 11 luni! Nu avem voie să ne desfăşurăm activitatea, dar şi mai trist chiar nu există nici o evoluţie în găsirea unor soluţii pentru restartarea sectorului cultural?!?”, a precizat Edy Chereji.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.