Ce spune ANAF despre taxa COVID-19 de la terase și restaurante

taxa covid-19 terase
Foto: Cristian Vasilcoiu / Facebook

După ce fotografia unui bon fiscal de la un local ce conținea, alături de prețurile produselor consumate, și o bizară „taxă COVID-19” în valoare de 5 lei, s-a viralizat pe rețelele de socializare, jurnaliștii de la economica.net au discutat cu reprezentantul firmei respective.

Acesta le-a spus că taxa COVID-19 a fost introdusă pentru a compensa costurile implicate de distanțarea socială impusă de autorități în localuri, terase și restaurante.

La ora actuală, localurile au voie să țină mese doar afară, iar acestea trebuie să fie distanțate. Practic, patronii restaurantelor pierd bani deoarece nu pot primi oameni în interior, iar în exterior pot folosi mai puține mese decât în mod normal.

Însă ANAF spune că această taxă este ilegală.

“Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, prețul unui serviciu. Bineînțeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului și nu este aruncat la final, fără știința lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecția Consumatorilor”, au declarat pentru economica.net surse din ANAF.

taxa covid-19 terase
Foto: Cristian Vasilcoiu / Facebook

Terasele s-au deschis de la 1 iunie în România, însă atât patronii, cât și clienții, trebuie să respecte o serie de reguli.

Printre acestea se numără:

– distanța dintre mese trebuie să fie de minimum 2 metri; prin urmare, mesele nu pot fi mutate

– la o masă pot sta maximum 4 persoane care fac parte din familii diferite

– recomandarea autorităților este ca cei care vor să meargă la terasă să facă o rezervare înainte pentru ca spațiile să nu se aglomereze

– sunt interzise mutarea meniurilor sau a solnițelor de la o masă la alta fără să fie dezinfectate

– este interzisă consumarea produselor în picioare

– ospătarii și chelnerii trebuie să poarte măști și mănuși de protecție

– suprafețele trebuie să fie dezinfectate după fiecare client.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.