Ce spun specialiștii despre teoria că epidemia de coronavirus va „dispărea” în aprilie

FOTO: 27707/Pixabay.com
FOTO: 27707/Pixabay.com

O teorie pe care mulți au preluat-o spune că epidemia de coronavirus va „dispărea” în luna aprilie în Europa. Explicația ar fi că atunci temperatura va crește considerabil în majoritatea regiunilor afectate de coronavirus, iar acesta nu rezistă la temperaturi ridicate.

Însă specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății și alți cercetători, citați de agenția de presă Xinhua, spun că este prea devreme să se poată afirma că această teorie este adevărată și deocamdată este doar o ipoteză care încă este studiată.

Chiar dacă unele virusuri sunt sezoniere, mai ales cele care creează probleme respiratorii, nu este clar dacă și comportamentul coronavirusului este similar.

„Nu ştim dacă acest virus va fi sezonier pentru că nu am avut experienţe anterioare cu acest virus. Este posibil să fie sezonier, însă este încă prea devreme să spunem acest lucru”, a declarat epidemiologul american Stephen Morse de la Universitatea Columbia într-un articol publicat pe FactCheck.org la jumătatea lunii februarie.

Citat de National Geographic, epidemiologul Marc Lipsitch, de la Universitatea Harvard, a spus că este de părere că schimbările vremii nu vor conta prea mult în ceea ce privește răspândirea virusului. „COVID-19 a fost raportat în întreaga lume. Dacă virusul seamănă cu un virus gripal tipic, se poate agrava în regiunile emisferei sudice pe măsură ce se schimbă anotimpurile”, a declarat Lipsitch.

Și directorul executiv al Programului pentru Urgențe Sanitare al OMS, Michael Ryan, a declarat, într-o informare de presă la Geneva, că nu există deocamdată dovezi care să sugereze că epidemia de COVID-19 va dispărea după ce se va încălzi.

„Nu ştim deocamdată care va fi activitatea sau comportamentul virusului în diferite condiţii climatice”, a precizat Ryan.

Potrivit ultimelor date publicate de Reuters, numărul infecțiilor, la nivel global, a depășit 114.300 de cazuri și 4.026 de decese. Pe lângă China, sunt afectate în prezent 111 țări.

Cea mai gravă situație în Europa se înregistrează în Italia. Guvernul din Italia a decis ca toată țara să intre în carantină. Cele mai recente date ale autorităților din Peninsulă arată că sunt 9.172 de infecții cu noul coronavirus și 463 de morți.

FOTO: 27707/Pixabay.com