Ce spun specialiștii despre cafeaua decofeinizată

FOTO: Detonator/Pixabay.com
FOTO: Detonator/Pixabay.com

Cafeaua decofeinizată, o alternativă populară pentru cei care doresc să se bucure de gustul cafelei fără efectele stimulante ale cafeinei, a fost adesea subiect de controverse. Mulți se întreabă dacă procesul de decofeinizare nu introduce substanțe chimice dăunătoare în băutura noastră preferată, scrie The New York Times.

Există mai multe metode de a elimina cofeina din boabele de cafea, iar două dintre cele mai comune implică utilizarea de solvenți chimici precum clorura de metilen sau acetatul de etil. Aceste substanțe sunt folosite pentru a extrage cofeina din boabe, iar apoi sunt îndepărtate prin spălare și prăjire.

Cafeaua decofeinizată, are cofeină doar în proporție de 3%, fiind o alternativă gustoasă la cafeaua obișnuită, care poate da efecte nedorite, precum nervozitate, anxietate și probleme de somn.

Există mai multe metode de a elimina cofeina din boabele de cafea, iar două dintre cele mai comune implică utilizarea de solvenți chimici precum clorura de metilen sau acetatul de etil. Aceste substanțe sunt folosite pentru a extrage cofeina din boabe, iar apoi sunt îndepărtate prin spălare și prăjire.

Procesul începe cu aburirea boabelor de cafea verzi, neprăjite, pentru a le umfla și a le deschide porii, a explicat Tonya Kuhl, președinta departamentului de inginerie chimică de la Universitatea Davis din California.

Apoi, boabele sunt clătite în clorură de metilen sau acetat de etil pentru a le elimina cofeina, a spus Dr. Kuhl.

Boabele sunt apoi aburite din nou și spălate pentru a elimina substanțele chimice reziduale, a explicat Eric Brenner, director adjunct al Centrului pentru cercetare și educație în domeniul cafelei de la Universitatea Texas A&M.

Ulterior, boabele de cafea sunt prăjite. Produsul final nu are, de obicei, același gust ca o ceașcă obișnuită de cafea, dar „atunci când este bine făcut, există foarte puține diferențe”, a mai spus Dr. Kuhl.

Experții spun că aceste substanțe chimice nu sunt periculoase pentru sănătate în cantitatea care este folosită pentru decofeinizare. Cu toate acestea, persoanele care sunt expuse la substanțe chimice precum clorura de metilen la niveluri mai ridicate, cum ar fi lucrătorii care o folosesc pentru înlăturarea vopselei sau degresarea metalelor, ar putea avea un risc crescut de cancer hepatic și pulmonar și de afectare a sistemului nervos central.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.