Șoferii care au mașinile înmatriculate în București și Ilfov vor avea tarife de referință RCA mai mari decât cei din restul țării. Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) spun că este vorba despre un efect al faptului că Bucureștiul are un nivel foarte mare al frecvenței daunelor atât față de restul țării, dar și de alte capitale europene.
Dacă în București este o frecvență de 6,2%, la Praga este 3,8%, Varșovia 4,1%, Bratislava 4% sau Belgrad 5%.
Tariful de referință RCA nu este prețul de vânzare practicat de firmele de asigurări, ci are doar un rol orientativ pentru următoarele 6 luni, fiind calculat pentru clasa B0 și pentru o perioadă de 12 luni.
Tariful de referință RCA este important însă pentru asigurații cu risc ridicat.
Potrivit legii, dacă primești de la asigurători cel puțin 3 oferte RCA cu prețuri mai mari cu 36% decât tariful de referință la RCA, înseamnă că ești considerat asigurat cu risc ridicat și te poți adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), pentru a primi un preț mai mic la asigurarea auto.
Noile tarife de referință RCA au fost calculate de către firma de audit KPMG, în urma unui contract de achiziție demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), având la bază date istorice din ultimii 5 ani anteriori datei de 31 decembrie 2023.
În premieră, au fost introduse noi criterii de risc, care au dus la modificări semnificative față de tarifele referință RCA anterioare, astfel:
- s-a renunțat la utilizarea capacității cilindrice (cmc) a motoarelor în schimbul puterii (kw)
- s-a introdus criteriul zona geografică, respectiv București/Ilfov și Restul județelor
- s-au segmentat mai detaliat vehiculele pentru transport marfă prin împărțirea segmentului peste 16 tone în doua sub-categorii: 16-21 tone și peste 21 tone.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: