AcasăPromovatCe simbolizează logodna. Apare și în legislația României

Ce simbolizează logodna. Apare și în legislația României

-

Poate mai puțini știu, însă logodna este reglementată juridic în România. Acest lucru s-a impus pentru că, în instanțe, în mai multe cazuri a fost pusă în dezbatere problematica restituirii unor daruri cu ocazia ruperii logodnei. Și nu este chiar o noutate. În vechiul drept românesc, logodna era denumită un „preambul marital”, urmat de încheierea căsătoriei în termen de 2-4 ani.

Potrivit actualului cod civil, „logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria”, însă fără să fie condiționată încheierea căsătoriei de acest legământ. Potrivit Articolului 267 (1) „logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria”, iar la Articolul 268 (1) se scrie că în cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite.

De asemenea, la Articolul 269 (1) este stipulat faptul că „partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate”.

Pe ce deget se poartă inelul de logodnă

Trecând peste situațiile neplăcute, în care s-ar putea ajunge la instanță în cazul ruperii unei logodne, trebuie să spunem și ce reprezintă acest legământ emoționant pentru un cuplu.

Logodna este, practic, cererea în căsătorie și anunțul că urmează să-și unească destinele cei doi iubiți cel puțin la starea civilă. Acest legământ înseamnă că partenerii își doresc să rămân și să se mute împreună, dacă nu au făcut-o deja și au planuri de viitor. Cuvântul vine din slavă și face trimitere la promisiunea căsătoriei.

Ce reprezintă inelul? În cele mai multe cazuri am văzut inele de logodna pe degetul inelar al mâinii stângi, iar obiceiul vine din Egiptul Antic. Se credea în acele vremuri că vena de la acest deget are o legătură directă cu inima. I se mai spunea și „vena iubirii”. În alte culturi inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar de la dreapta, iar cei care sunt mai noncoformiști îl poartă pe orice deget.

În România, la fel ca și în alte țări europene și din Occident, tradițional, inelul de logodnă se poartă pe inelarul de la mâna stângă, iar la ceremonia nunți se mută la dreapta pentru a face loc verighetei.

De asemenea, mai trebuie precizat că există numeroase bijuterii prin care poți marca momente importante din cuplu. De exemplu, pentru nașterea primului unui copil poți alege o amintire cu simboluri montate pe bratari aur.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

Grupul „Vouă”. Naşterea şi rătăcirea umorului inspirat „din viaţă şi din...

0
Gabriel Radu, „Mustăciosul de la Vouă”, aşa cum a rămas în memoria oamenilor, a scris sute de momente comice ale grupului „Vouă”, după 1995....

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...