Ce se schimbă pentru români dacă țara intră în Schengen

FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook
FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook

Guvernele statelor UE vor vota, în decembrie, dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Această decizie ar veni după mai bine de zece ani de amânare. În 2011, miniștrii din țările UE au votat aderarea celor două țări, însă procesul a fost blocat de guvernele finlandez și olandez.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

În spațiul Schengen există dreptul la liberă circulație în cadrul UE pentru cetățenii europeni și a devenit realitate în 1995. Atunci, controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone.

În prezent, din acord fac parte 26 țări. Este vorba despre Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și patru state din afara UE: Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Aderarea la Schengen va aduce românilor o serie de avantaje. Cel mai important este că vor dispărea timpii de așteptare în punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și cu Bulgaria. Astfel, vor dispărea cozile lungi care se formau atunci când românii se întorceau din diaspora prin Ungaria, dar și când se întorceau la lucru în țările din UE.

De asemenea, nu vor mai fi formate cozi la vamă nici atunci când românii merg în vacanță în Grecia cu mașina.

Un avantaj important este și pentru cei care transportă marfă. Vor fi scutiți de cozile de la frontiere pentru că nu vor mai fi controlați la documente și nu vor mai trece prin toate procedurile birocratice. Prin urmare, mărfurile vor circula mai rapid, la costuri mult mai mici în ceea ce privește combustibilii, salariile sau diurnele.

De asemenea, nu va mai exista un control la frontiera aeriană, în aeroporturi, atunci când românii călătoresc în țrăi din Spațiul Schengen. Deci procedurile vor fi ca în cazul zborurilor interne în România.

Vă recomandăm și:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.