Ce se întâmplă imediat după ce un fumător trage din țigară

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Tutunul pune în pericol peste opt milioane de vieți în fiecare an, fie din cauza utilizării directe, fie a inhalării pasive, transmite Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit medicilor, citați de CSID, imediat după ce un fumător trage din țigară se întâmplă două fenomene: toți hormonii de stres se concentrează pe vasele de sânge și le strâng până le rup și sângele cu nicotină e filtrat de rinichi și rezultă urina cu nicotină care va sta o vreme în vezica urinară, pe care o va agresa.

Medicul primar cardiolog Elisabeta Badilă spune că fumul se duce direct în peretele intern al arterelor, vase care duc sângele oxigenat de la inimă în țesuturi. Din cauza fumului, țesuturile se strâng, iar fenomenul alterează echilibrul cardiac.

Organizația Mondială de Sănătate a cerut în această vară ca țigările electronice să fie reglementate.

„Deși nivelul specific de risc asociat cu sistemele electronice de administrare a nicotinei nu a fost încă estimat în mod concludent, acestea sunt, fără îndoială, dăunătoare și, prin urmare, ar trebui să fie reglementate”, a declarat OMS într-un nou raport privind epidemia globală de fumat.

În raport se mai spune că „în majoritatea țărilor în care sunt disponibile, majoritatea utilizatorilor de țigarete electronice continuă să utilizeze aceste dispozitive dar și țigări tradiționale în același timp, ceea ce nu are niciun impact benefic asupra sănătății”.

Companiile mari de tutun au comercializat agresiv țigări electronice și produse din tutun încălzite în ultimii ani, în căutarea unor noi clienți.

Aceștia susțin că astfel de produse sunt mult mai puțin periculoase decât țigările tradiționale și pot ajuta unii fumători să treacă complet la alternative „mai sigure”.

Dar OMS a avertizat că dezinformarea răspândită de industria tutunului despre aceste țigări electronice este „o amenințare actuală și reală”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.