Ce se întamplă dacă nu plătești ratele la timp?

Foto: Pixabay

Cei mai multi dintre noi avem cel putin un credit la o banca sau un IFN. Fie ca este vorba de un credit imobiliar, unul de nevoi personale, un overdraft sau un card de credit, suntem nevoiti sa platim lunar cel putin o rata.

Creditele sunt extrem de utile pentru ca te ajuta sa faci ce ai nevoie, dar este important sa respecti contractul de returnare si sa platesti ratele la timp. Exista insa situatii cand pur si simplu nu poti plati rata. Fie pentru ca ti s-au micsorat veniturile, ai ramas fara serviciu, fie ca ai avut o cheltuiala neprevazuta in luna respectiva. Ce se intampla atunci cand esti in imposibilitatea de a plati ratele?

Ce pot face bancile?

Atunci cand intarzii plata ratei la banca, de obicei, un reprezentant al acesteia te va contacta pentru a stabili data la care poti sa platesti. Daca nu respecti nici aceste date si intarzierile cresc, atunci banca se va adresa Biroului de credite. Listarea ta in Biroul de credite are repercusiuni serioase, pentru ca iti va fi foarte greu sa accesezi orice alt credit sau sa beneficiezi de anumite servicii, cum sunt abonamentele de telefonie sau internet. In functie de contractul semnat cu banca – pe care este absolut obligatoriu sa il citesti inainte de a-l semna – pot aparea diverse penalizari, popriri pe conturi sau chiar executare judecatoreasca, daca banca te-a chemat in instanta. In plus, daca imprumutul tau a fost girat de o ruda sau un prieten, banca se va adresa girantului cu o somatie de plata.

Ce pot face IFN-urile?

Atunci cand nu platesti rata la timp la un credit obtinut de la un IFN trebuie sa stii ca fiecare zi de intarziere implica o dobanda de penalizare. Cuantumul ei este stipulat in contractul semnat cu institutia inainte de acordarea creditului. Tot acolo apar si clauzele care spun ce poate face IFN-ul in cazul in care nu platesti ratele. In functie de acest contract, IFN-ul te poate chema in instanta si te poate executa silit.

Ce solutii financiare poti gasi cand nu ai bani de rata?

Atunci cand apare o astfel de situatie, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iei legatura cu banca si sa anunti ca te afli in imposibiltate de plata. Ofera documente doveditoare si cere sa gasiti impreuna o solutie. Vei obtine o amanare a platii care poate dura cateva zile sau saptamani. Poti incerca sa obtii o refinantare a creditului/creditelor. Asta inseamna o recalculare a ratelor si dobanzilor, raportata la noua ta situatie financiara. Ai putea plati astfel o rata mai mica, pentru un timp mai indelungat. Nu amana aceasta discutie si in niciun caz nu lasa ratele neplatite sa se adune. Pe langa faptul ca vei fi raportat la Biroul de credite, vei acumula penalizari care pot depasi cu mult suma imprumutata de tine.

Daca situatia este izolata si nu poti plati rata pentru ca ai avut cheltuieli neprevazute luna aceasta, o solutie utila ar fi un credit rapid, pana la salariu. Astfel, poti lua banii de care ai nevoie pentru a acoperi rata si ii vei returna atunci cand primesti salariul. Daca vrei un credit pana la salariu aplica acum online si poti primi banii imediat in cont. Trebuie doar sa completezi o cerere, sa trimiti o copie dupa buletin si un extras de cont care sa dovedeasca faptul ca ai un venit constant. Poti imprumuta astfel pana la 1.500 de lei cu care sa acoperi rata de la banca si sa eviti penalizarile sau listarea in Biroul de credite.

Sursa foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.