Ce scrie presa internațională despre decizia lui Tudorel Toader: ”Guvernul vrea capul șefei DNA”

presă internațională ziare ziar
Foto: MichaelGaida / pixabay.com

Agențiile de presă importante scriu că lupta anticorupție din România este în pericol, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

”De la revenirea la putere, social-democraţii, dintre care mai mulţi sunt vizaţi de justiţie, au încercat să schimbe legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestare fără precedent de la căderea regimului comunist, la finalul lui 1989”, scrie AFP.

Francezii adaugă: ”Anunţul ministrului Justiţiei a dus la apogeu tensiunea dintre majoritatea de stânga şi sistemul judiciar. Guvernul român vrea capul şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

AP: ”Propunerea lui Toader este menită să satisfacă cererile coaliţiei de stânga”

Și Reuters a acoperit subiectul, enumerând câteva dintre meritele Laurei Codruța Kovesi în lupta anti-corupție din România: ”Laura Codruţa Kovesi conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc într-unul din cele mai corupte state din UE, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care ţin justiţia sub o monitorizare specială”.

Americanii de la Associated Press sunt mai direcți în abordarea subiectului: ”Criticii spun că propunerea lui Toader este menită să satisfacă cererile coaliţiei de stânga, aflată la putere, care a fost foarte critică la adresa lui Kovesi şi a luptei împotriva corupţiei”.

Și alte site-uri de presă importante din lume, precum Politico sau Bloomberg, consideră decizia de revocare anunțată de Tudorel Toader drept continuarea unei campanii fără precedent la adresa luptei anti-corupție.

”Kovesi a condus cazurile de corupţie împotriva unor politicieni importanţi din mai multe partide, inclusiv procedurile în derulare împotriva liderului PSD Liviu Dragnea, precum şi împotriva fratelui fostului preşedinte democrat-liberal Traian Băsescu”, scrie Politico.

„Slujba procurorului cruciat român anticorupţie sub ameninţare”, titrează Bloomberg, adăugând: „Coaliţia de guvernământ din România a cerut o revizuire a autorităţilor anticorupţie care au condamnat sau au trimis în judecată mulţi dintre colegii lor, inclusiv un fost prim-ministru”.

Foto: MichaelGaida / pixabay.com