Ce salariu trebuie să ai în România pentru o viață decentă

FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com

O familie de doi adulți cu doi copii, care trăiește în mediul urban, ar avea nevoie de 6.762 de lei pentru a trăi minim decent, arată un studiu realizat de Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții și Fundația Friedrich Ebert Stifung, citat de Hotnews.ro.

O familie formată din doi adulți și un copil ar avea nevoie de 5.551 de lei, iar uneia fără copii îi trebuie 4.146 de lei pentru un trai decent. De asemenea, un adult singur are nevoie de 2.552 de lei pe lună.

Potrivit celor care au făcut studiul, trai minim decent înseamnă că familia mănâncă echilibrat, poate achizițioa haine și încălțăminte noi, dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an.

„În ceea ce privește locuința, nu numai nevoia achiziției unei locuințe sau achitării unei chirii este importantă, ci și calitatea locuințelor pe care populația trebuie să și le permită. În prezent, costurile ridicate ale locuințelor relativ la venituri forțează familiile să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea acestora, prin achiziționarea unor locuințe sub-dimensionate, predominant apartamente cu 2 camere de cel mult 55 metri pătrați, echivalentul unui grad de confort sub I, situate în zone mărginașe, greu accesibile și de multe ori lipsite de serviciile urbane uzuale.

Cercetătorii au luat în calcul minimul legal privind suprafața. Legea 114/2006 stipulează un minim necesar de 66 metri pătrați pentru un apartament de trei camere în care locuiește o familie de patru persoane”, se arată în document.

Pentru dotarea locuinței s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu apă, impozite pentru locuință etc. de 476,8 lei/lună.

În ceea ce privește produsele precum detergenți, hârtie de toaletă, spumă de ras, periuță de dinți și așa mai departe ar fi nevoie de 273,71 lei/lună.

Pentru servicii de tuns, internet, TV, transport – 488,35 lei/lună/familie, educație și cultură – 545,8 lei, îngrijirea sănătății – 107,45 lei, recreere și vacanță – 234,11 lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.