Ce salariu are un șofer la Camera Deputaților

FOTO: Mihai Petre/Wikimedia Commons
FOTO: Mihai Petre/Wikimedia Commons

Camera Deputaților a publicat listele funcțiilor din servicii și din cadrul birourilor parlamentare și indemnizațiile.

Senatorii și deputații primesc, începând cu luna iulie, sume forfetare mai mari cu aproximativ 7.000 de lei lunar în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării.

Începând cu 30 septembrie, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, are un salariu de 16.675 de lei, vicepreședinții vor avea câte 15.515 lei, iar secretarii și chestorii câte 15.225 de lei.

De asemenea, liderii grupurilor parlamentare vor avea un salariu de 14.500 de lei, președinții comisiilor permanente – 14.065 de lei, iar vicepreședinții comisiilor permanente – 13.630 de lei. Secretarii comisiilor permanente vor avea 13.340 de lei, iar deputații – 13.050 de lei.

Salariile au crescut și pentru cei care ocupă funcții în serviciile Camerei Deputaților. Un secretar general va câștiga 17.900 de lei, iar un secretar general adjunct – 17.677 de lei.

De asemenea, șeful de departament/director general va avea un salariu de 12.400 de lei, iar un șef de serviciu – 10.285 de lei.

Un șef de birou din Camera Deputaților va avea un venit de 9.145 de lei, un expert parlamentar – 7.289 de lei, iar un consilier parlamentar – 8.859 de lei.

Au crescut și salariile de bază ale unor dintre angajații în serviciile instituției. De exemplu, un muncitor spălător auto/liftier va câștiga 2.365 de lei brut, un bucătar va avea un venit de 2.936 de lei, iar un șofer va primi un salariu de 3.703 lei.

În cadrul birourilor parlamentare, un consilier va câștiga 3.811 lei brut, un expert – 3.471 de lei, iar un șofer – 1.450 de lei.

Parlamentarii îşi mai pregătesc un beneficiu financiar. Deputaţii PSD Florin Iordache şi Ioan Munteanu au iniţiat un proiect legislativ care prevede eliminarea contribuţiilor de sănătate şi reducerea impozitului pe venit pentru pensiile parlamentarilor.

„Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează că produs al numărului de mandate cu 0,55% din indemnizaţia lunară brută aflată în plata”, mai prevede proiectul.

Astfel, calculul pensiilor rămâne acelaşi, dar, fiind excluse acele contribuţii, practic parlamentarului pensionat îi rămâne o suma mai mare.

Iordache susţine, însă, că „prin acest proiect de lege, blocăm creşterea pensiilor foştilor parlamentari de la 1 ianuarie 2018, când salariile parlamentarilor vor creşte că urmare a creşterii salariului minim pe economie”.

FOTO: Mihai Petre/Wikimedia Commons

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.