Ce salariu are un șofer angajat la Parlament. Pensia ar putea fi mai mare

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Funcționarii care lucrează pentru Parlament ar putea avea pensii speciale. PSD-iștii Florin Iordache, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea au propus majorarea pensiilor, iar proiectul lor a trecut deja de Senat, fără dezbatere, fiind adoptat tacit. Sursa banilor pentru aceste creșteri nu e clară. În plus, Guvernul nu susține acest proiect.

Potrivit proiectului, cea mai mare pensie dintre funcționarii din Parlament, în valoare de 16.000 de lei, o va primi Secretarul General. De asemenea, un șofer angajat la Camera Deputaților va primi o pensie specială de peste 3.700 de lei în condițiile în care astăzi câștigă aproximativ 3.400 de lei.

„Au creat un sistem paralel, doar pentru unele categorii, s-a ajuns la nişte pensii cu adevărat nesimţite. Vorbim inclusiv de doamnele liftiere sau de femeia de serviciu, toată lumea care lucrează în Parlamentul României va avea o pensie specială.

Să nu vă închipuiţi că cei care au pensii speciale contribuie mai mult, contribuie la fel ca fiecare dintre noi, cu acelaşi 25% CAS”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

Guvernul României atenționează că nu este prevăzută sursa veniturilor, iar măsura propusă de cei trei parlamentari este discriminatorie în raport cu alți funcționari.

După adoptarea noii legi a salarizării din 2017, președinții celor două camere, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea iau aproape 17.000 de lei. Vicepreședinții iau câte 15.515 lei, iar secretarii și chestorii câte 15.225 de lei. Salariul unui deputat este de 13.050 de lei, iar un lider de grup parlamentar are un salariu de 14.500 de lei.

Un bucătar care le gătește deputaților și senatorilor câștigă peste 2.900 de lei, iar un muncitor spălător auto/liftier câștigă 2.365 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.