Ce salarii aveau medicii de la Institutul „Marius Nasta” acuzați de luare de mită. Patru au fost reținuți

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Procurorii au început ancheta la Institutul „Marius Nasta”, în două dosare de mită pentru operații de la sesizarea unui pacient și de la un articol de presă. În urma acestora, managerul Beatrice Mahler a sesizat organele de cercetare penală.

Medicii acuzați de luare de mită aveau salarii de aproximativ 15.000 de lei, potrivit managerului Mahler.

„Avem datoria să creștem încrederea pacienților în noi. Nu putem face decât eliminând din jurul nostru persoanele care nu au comportament neadecvat”, a declarat managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Aceasta a explicat că sunt două dosare penală, unul în care organele de cercetare penală au fost sesizate în anul 2021 și unul din acest an.

„În 2021 a fost un articol de presă care aducea acuze unor medici din institut care aveau un comportament neadecvat și acel articol l-am trimis organelor penale ca să cerceteze”, a precizat Mahler.

Ea a menționat că sesizarea a fost făcută în decembrie 2021, „după care s-au desfășurat cercetările astfel încât a rezultat inculparea anumitor persoane”.

„Al doilea dosar pleacă de la o sesizare făcută la începutul acestui an, moment în care un medic mi-a adus în atenție sesizarea unui pacient și am trimis-o poliției – faptul că i se solicitaseră bani și a fost operat de alt medic”, a declarat managerul despre al doilea dosar.

„E o infracțiune care nu este compatibilă cu profesia de medic. Medicina e o profesie nobilă”, a subliniat Beatrice Mahler.

Ea a spus că, de-a lungul timpului, au fost ședințe cu toți angajații institutului, toți medicii din „Marius Nasta” au avut discuții cu Comitetul director cu privire la astfel de comportamente.

„Niciun coleg nu a făcut o sesizare scrisă împotriva altui coleg”, a mai precizat Mahler.

Ea a menționat că la Registratură au fost înregistrate trei plângeri ale pacienților, care au fost trimise organelor de cercetare penală.

Medici reținuți sau puși sub control judiciar

Patru medici au fost reținuți și alți patru puși sub control judiciar în dosarul de mită pentru operații de la „Marius Nasta”.

La sediul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au avut loc, miercuri dimineață, percheziții, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Conform procurorilor, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucureşti au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale).

Au fost efectuate investigații financiare, din care au rezultat diferențe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizați de cercetări.

Anchetatorii au găsit 50.000 de euro acasă la unul dintre doctorii suspectați că cereau mită.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.