Ce să nu uiți să iei cu tine în vacanță

O vacanță, indiferent cât de mică ar fi, este mereu binevenită pentru fiecare dintre noi. Nu contează locația, nici măcar perioada, pentru psihicul nostru este important că urmează o deconectare de la rutina cotidiană. Deși sunt puține lucrurile de care să nu poți face rost dacă le-ai uitat acasă, sunt câteva a căror lipsă îți poate da mari dureri de cap.

Euforia resimțită atunci când ne facem  planurile de vacanță este un sentiment greu de egalat. Acest lucru se datorează faptului că oamenii au nevoie din când în când de o pauză de la cotidian. Indiferent jobul avut sau de vârsta fiecăruia, simplul gând că vom petrece un timp departe de obligațiile zilnice ne oferă liniște și adrenalină în aceeași măsură. Nu contează cât de lungă este următoarea vacanță, nici cât de departe de casă vom pleca, efectele benefice sunt aceleași. Dacă din motive personale nu putem călători prea mult sau prea departe, putem să ieșim o zi la iarbă verde, departe de agitația cotidiană, iar la întoarcere ne vom simți mult mai liniștiți și echilibrați.

Indiferent de locul în care îți vei petrece vacanța, iată câteva lucruri de care este bine să nu uiți:

1.   Documentele personale și cele de călătorie

Deși pare greu de imaginat, i se poate întâmpla oricui să își uite acasă exact documentele de care are cea mai mare nevoie. Foarte important este ca în momentul în care îți faci rezervarea să verifici valabilitatea tuturor documentelor. Un buletin expirat pentru o vacanță în România poate să nu ridice prea multe probleme, însă un pașaport expirat îți va distruge categoric vacanța. Înainte de a călători, acordă-ți câteva minute pentru a verifica atent documentele necesare. În cazul în care nu ai facut-o deja, nu uita să închei o asigurare de călătorie, fie că este doar cea medicală (foarte utilă pentru călătoriile în afara țării) sau cea storno (utilă atât pentru vacanțele în România, cât și în străinătate).

2.   Bani schimbați pentru mărunțișuri

Banii cash sunt un aspect de care mulți dintre noi uităm, fiind angrenați în rutina zilnică. Ne-am obișnuit să facem comenzi online pentru tot mai multe produse, economisind astfel timp. Este bine ca atunci când călătorim să avem la îndemână și bani cash, cu cât mai mărunți cu atât mai bine, pentru a ne putea cumpăra mărunțișurile specifice (magneți, suveniruri, sticle mici de apă sau covrigi).

3.   Medicamente pentru cazuri de urgență

Este adevărat că oriunde ai merge, tot găsești o farmacie dacă ai nevoie de vreo pastilă sau vreun unguent, dar sunt mari șanse să descoperi că ai cam mult de mers până să ajungi la ea. Dacă în România ne-am obișnuit să găsim farmacii la doi pași de noi, indiferent unde am fi, în străinătate lucrurile stau cu totul altfel. Numărul acestora este mult mai mic, medicamentele sunt mai scumpe și dacă nu ai prescripție medicală, poți cumpăra destul de puține medicamente. Astfel, pentru a evita orice eventuală neplăcere, mai bine previi și plasezi în bagaje un un kit în caz de urgență unde să ai medicamentele necesare în cazul unei dureri sau plasturi pentru eventualele incidente.

O vacanță poate deveni memorabilă fără prea multe pregătiri în prealabil. De multe ori, cele mai frumoase experiențe reies din vacanțele neplănuite, dar este important ca lista de priorități să fie mereu bifată.

Sursa foto: Shutterstock