Ce să faci dacă ți s-a rupt un dinte

Tratarea problemelor stomatologice la timp este foarte importantă pentru sănătatea danturii noastre. Chiar și cele mai urgente afecțiuni dentare pot fi tratate în clinici stomatologice de către medici profesioniști. Un accident, o simplă căzătură, o lovitură în zona facială sau consumul unui aliment dur pot provoca ruperea unui dinte, mai ales, în cazul în care acesta era deja fracturat. Astfel, urgențele stomatologice sunt reprezentate de următoarele afecțiuni: traumatismele dento-alveolare, abcesul dentar, luxația dentară, pulpita acută, avulsia dentară, fisuri și fracturi coronare, hemoragia post-extracțională, parodontita apicală acută, alveolita și pericoronita, potrivit cliniciledrleahu.ro.

În următoarele rânduri, poți afla despre una dintre cele mai întâlnite urgențe ale pacienților, și anume: traumatismul dento-alveolar. Ce înseamnă mai exact această urgență? Un dinte rupt, fracturat sau fisurat anormal din diverse situații. În acest caz, prezența la cabinetul stomatologic este absolut necesară. Totodată, în cazul în care dintele s-a rupt total, este important să mergi în 30-60 de minute cu bucata ruptă, la medicul dentist. De multe ori, există posibilitatea ca dintele să se poată repoziționa manual sau chirurgical înapoi în alveola sa, urmând imobilizarea acestuia. Un aspect foarte important în momentul în care dintele s-a rupt, este acela că până să ajungi la cabinet este necesar să păstrezi dintele în salivă, lapte sau dacă este posibil și ai la îndemână, în ser fiziologic. Pe lângă acest aspect, trebuie să urmezi câțiva pași înainte de a merge la medic, și anume:

  • Să clătești gura cu apă călduță;
  • În cazul în care apare sângerarea, încearcă să o oprești punând în locul respectiv o compresă sterilă;
  • NU încerca să cureți dintele (păstrează-l doar în lichidele menționate mai sus).

De asemenea, atunci când dintele nu s-a rupt complet, un medic stomatolog îți poate recomanda următoarele metode de tratament:

  1. Plomba dentară (sau în termeni medicali, obturația)

Această procedură este recomandată doar în cazul în care fractura dintelui este foarte mică și nu a ajuns la nerv. În cazul în care a rămas suficient smalț dentar, tratamentul se realizează printr-o simplă refacere a conturului natural al dintelui.

  1. Tratamentul endodontic

În cazul în care fractura dintelui a ajuns la nerv, medicul stomatolog realizează un tratament de canal, va scoate nervul, va aplica un pivot de sticlă și va face o obturație coronară, potrivit MedicalNewsToday. Această procedură se realizează întotdeauna cu ajutorul microscopului dentar, deoarece spațiul unde se lucrează este îngust și foarte sinuos.

  1. Fațetele dentare

Dinții din față sunt cei mai expuși riscului de fracturare, ciobire sau spargere, iar cu ajutorul fațetelor dentare poți scăpa de orice problemă inestetică. Mai mult decât atât, în cazul unui dinte puțin rup, tratamentul cu fațete dentare este ideal. Acesta te ajută să ai din nou un aspect al dintelui întreg și sănătos. Totodată, tehnica de realizare a tratamentului constă în șlefuirea ușoară a dintelui și apoi aplicarea unui material subțire, care îi acoperă întreaga suprafață.

  1. Coroana dentară

Această metodă de tratament este indicată în cazul în care din dintele rupt rămâne prea puțin țesut sănătos. În primul rând, se realizează tratamentul de canal pe dintele respectiv, iar mai apoi se aplică o coroniță dentară. Culoarea și aspectul acesteia sunt foarte asemenătoare dinților naturali.

  1. Implantul dentar

Nu în ultimul rând, implantul dentar. Dentistul îți va face o radiografie dentară, iar în cazul în care dintele este rupt din alveola sa și nu mai poate fi salvat, specialistul recomandă extragerea lui și înlocuirea acestuia cu un implant dentar.

Indiferent ce cauză a dus la ruperea dintelui, vestea bună este că stomatologul are întotdeauna soluții la îndemână pentru a-ți reda din nou zâmbetul și funcționalitatea danturii. În plus, este foarte important să ai grijă la consumul de alimente dure cum ar fi: alunele, bomboanele, pâinea prăjită sau semințele. De asemenea, evită obiceiurile care pot deteriora dantura, precum rosul pixului sau scrâșnirea dinților noaptea (pentru acest lucru, medicul stomatolog recomandă purtarea unei gutiere din plastic).

În plus, ai grijă la igiena orală. Este foarte important să-ți periezi dinții de două ori pe zi, să folosești mijloacele adjuvante de curățare, iar dacă în timpul zilei acest lucru nu este posibil, clătește-ți gura cu apă curată.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.