Ce s-a întâmplat la Nord Stream. Rusia este acuzată că și-a sabotat propriile conducte de gaze

nord stream
Scurgerile de gaze se văd la suprafața Mării Baltice. Foto: Forțele de Apărare din Danemarca

Încă de luni după-amiaza operatorii magistralei de gaze Nord Stream 2, dintre Rusia și Germania, au anunțat o scădere a presiunii în conductă.

Drept urmare, autoritățile daneze au avertizat vasele să evite zona din jurul insulei Bornholm. Ulterior, seismologii suedezi au transmis că au detectat explozii subacvatice la scurt timp înainte de scurgerile de gaze.

„Nu este nicio urmă de îndoială că este vorba de explozii”, a declarat Bjorn Lund de la Centrul Național de Seismologie din Suedia, potrivit BBC.

Operatorii Nord Stream 1 au anunțat că și această magistrală a fost afectată. Centrul de Comandă pentru Apărare din Danemarca a făcut publice imagini în care se văd bule de gaze la suprafața Mării Baltice, în apropierea insulei Bornholm. Zona cu scurgeri de gaze, unde marea pare să fiarbă, are aproximativ 1 kilometru în diametru.

Ucraina a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele „atacurilor teroriste”. Consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak a declarat că sabotarea conductelor este un „act de agresiune” împotriva Uniunii Europene. El a mai spus că Rusia vrea să creeze panică în Europa înainte de venirea iernii.

„Scurgerile de gaze de la NS-1 nu sunt nimic altceva decât un atac terorist plănuit de Rusia și un act de agresiune îndreptat împotriva Uniunii Europene. Rusia vrea să destabilizeze situația economică din Europa și să provoace panică înainte de iarnă”, a menționat Podoliak.

Potrivit BBC, deteriorarea conductelor din Marea Baltică nu va avea un impact imediat asupra furnizării de gaze în Europa deoarece în prezent niciuna dintre ele nu livra gaze naturale.

Nord Stream 1 – care este alcătuită din două conducte paralele – nu a mai transportat gaze din luna august, când Rusia a închis magistrala pentru mentenanță. Cât despre Nord Stream 2, certificarea acesteia a fost suspendată de Germania imediat după începerea războiului din Ucraina.

Însă deși niciuna dintre magistrale nu este operațională, ambele conțin gaze.

Potrivit Reuters, CIA a avertizat autoritățile germane încă din această vară în privința unor posibile atacuri asupra conductelor de gaze din Marea Baltică.

Și statul german consideră că scurgerile de gaze nu reprezintă un accident și că este vorba de atacuri deliberate.

Acționarul principal al conductelor de gaze Nord Stream este Gazprom, compania de gaze naturale a Rusiei.

Foto: paulbr75 / pixabay.com