Ce s-a întâmplat în compania unde șeful a dublat salariile peste noapte

dan price
Dan Price. Foto: Captură YouTube Gravity Payments

În anul 2015, Dan Price, șeful unei companii de plăți cu cardul din Seattle, SUA, a introdus un salariu minim de 70.000 de dolari pe an pentru toți de 120 de angajați ai săi. Cinci ani mai târziu, el a povestit pentru BBC că măsurile luate atunci au avut numai efecte pozitive.

Totul a început în 2015, când Price se plimba cu o prietenă, Valerie, care i-a povestit că viața ei era în haos: proprietara casei în care stătea îi mărise chiria cu 200 de dolari pe lună, avea două joburi și lucra 50 de ore pe săptămână și, chiar și așa, abia reușea să facă față cheltuielilor.

Chiar dacă ea câștiga 40.000 de dolari pe an, această sumă nu era suficientă pentru a-și permite o locuință decentă în Seattle. La acea dată, Price s-a întristat că lumea a devenit un loc atât de injust, însă și-a dat seama că și el era o parte din problemă.

La 31 de ani, Dan Price era milionar. Compania sa, Gravity Payments, pe care o lansase în adolescență, avea aproximativ 2.000 de clienți și o valoare estimată la milioane de dolari. Deși el câștiga 1,1 milioane de dolari pe an, prietena sa i-a spus că probabil multora dintre angajații săi nu le ajung banii. În acel moment, Dan Price a decis că vrea să schimbe acest lucru, mai relatează BBC.

Cu timpul, el a devenit și un activist împotriva inegalităților sociale din SUA. „Oamenii fac foamea, sunt dați afară sau sunt exploatați pentru ca cineva să aibă un penthouse cu scaune din aur în vârful unui turn din New York. Glorificăm lăcomia tot timpul în societatea și în cultura noastră”, a spus el.

Potrivit lui Price, înainte de 1995 jumătatea săracă a populației din SUA câștiga mai mult decât cei mai bogați 1% dintre americani. Însă apoi lucrurile s-au inversat. Acum, cei mai bogați 1% câștigă mai mult decât cei mai săraci 50% la un loc. Iar această diferență continuă să crească în SUA.

De asemenea, în 1965 directorii din SUA câștigau de 20 de ori mai mult decât un angajat mediu. Însă în 2015 ei au ajuns să câștige de 300 de ori mai mult.

Dan Price a citit un studiu realizat de doi economiști premiați Nobel, referitor la cât de mulți bani au nevoie americanii pentru a fi fericiți. Cu ajutorul cărții, el voia să stabilească un salariu minim pentru toți angajații săi de la Gravity. Așa a ajuns la varianta de 70.000 de dolari.

Și-a dat seama că pentru a face acest lucru va trebui nu doar să își taie salariul, ci și să își pună ipotecă pe cele două case și să renunțe la acțiuni și la economii. Totuși, a făcut toate aceste lucruri, și-a adunat angajații și le-a dat vestea. Aproximativ o treime dintre angajații companiei s-au trezit cu salariile dublate de pe-o zi pe alta.

După 5 ani, Gravity s-a schimbat foarte mult. Numărul angajaților s-a dubat, iar valoarea plăților procesate de companie a crescut de la 3,8 miliarde pe an la 10,2 miliarde pe an.

Însă Price este mândru și de alte statistici: „Înainte să avem salariul minim de 70.000 de dolari, aveam între 0 și 2 copii născuți pe an în rândul angajaților. Iar de la anunț – și au trecut numai 4 ani și jumătate – am avut peste 40 de copii”.

În plus, peste 10% dintre angajații companiei au reușit să își cumpere propria locuință, în unul dintre orașele americane cu cele mai scumpe chirii. Înainte, cifra era de sub 1%.

„Unii s-au temut că oamenii își vor risipi câștigurile. Dar de fapt s-a întâmplat exact opusul”, a explicat Price.

Angajații și-au dublat sumele de bani pe care le economisesc voluntar pentru pensie, iar 70% dintre angajații companiei au folosit banii suplimentari pentru a-și plăti datoriile.

Nu toată lumea a fost fericită cu decizia lui Dan Price. Doi angajați seniori au protestat și și-au dat demisia, nemulțumiți că salariile angajaților juniori s-au mărit peste noapte. Ei au spus că măririle de salarii îi vor face pe oameni leneși, iar compania nu va mai fi competitivă.

Dar nu s-a întâmplat acest lucru.

În 2016, pentru a-i mulțumi pentru tot ceea ce a făcut pentru ei, echipa de la Gravity Payments i-a cumpărat lui Dan Price o mașină Tesla (video mai sus)

Rosita Barlow, director de vânzări la Gravity, a povestit pentru BBC că, odată ce angajații nu au mai simțit presiunea banilor, ei au devenit mai pasionați și mai motivați la locul de muncă.

Chiar și angajații cu experiență au beneficiat de schimbare deoarece volumul lor de muncă s-a redus, la fel și presiunea la care erau supuși. De asemenea, ei au putut să își ia toate zilele de concediu la care aveau dreptul.

Un alt angajat s-a mutat mai aproape de birou și a scăpat astfel de naveta obositoare de o oră și jumătate pe sens pe care trebuia să o facă zilnic. Cheltuiește mai mulți bani pentru sănătatea sa, face exerciții fizice în fiecare zi și mănâncă mai sănătos.

Un alt bărbat a slăbit 22 de kilograme, în vreme ce alți angajați petrec mai mult timp cu familia sau își ajută părinții să-și plătească datoriile.

„Am văzut, în fiecare zi, care sunt efectele de a-i da cuiva libertate”, a mai spus Price.

Șeful companiei crede că acesta este motivul pentru care Gravity face tot mai mulți bani de la an la an.

„Acum nu te mai gândești trebuie să merg la lucru pentru că trebuie să câștig bani. Acum accentul cade pe „Cum să fac o treabă bună?””, a confirmat și Rosita.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.