Ce s-a întâmplat cu „tradiționala” bătaie între mascați, de la Ruginoasa

FOTO: ziaruldeiasi.ro

Două cete de mascați s-au adunat pe 31 decembrie în centrul comunei Ruginoasa pentru a se lua la bătaie. Însă, pentru al cincilea an consecutiv, jandarmii au reușit să-i țină departe unii de ceilalți.

Sute de săteni au ieșit pe ulițe încă din zorii zilei. Potrivit jurnaliștilor de la Digi24, cei din Văleni au încercat să scape de jandarmi și să ajungă la cei din Deleni, însă n-au reușit. La un moment dat, mascații au început să îmbrâncească în propria tabără.

De altfel, sunt mulți bătrâni din sat care spun că e foarte bine că-i opresc jandarmii să se confrunte.

Pe data de 31 decembrie, potrivit unei tradiții locale, tinerii din „Deal” și cei din „Vale” se maschează și se bat cu bâtele „pentru supremație”, iar învingătorii vor organiza balurile din comuna anul viitor și au dreptul să invite la aceste petreceri orice fete din comună.

De altfel, bătrânii din comună spun că această confruntare nu prea are legătura cu tradiția. Până la sfârșitul anilor `60, cele două cete se înfruntau cu bicele și nu cu bâte.

Se spune că tradițiile au început din vremea boierilor, când la Palatul Ruginoasa și la moșiile din zonă era nevoie de oameni de pază.

Atunci, se organiza un fel de concurs între tineri. Aceștia erau puși la trasul cu funia sau la trântă. Cei mai voinici erau selectați pentru a-i proteja pe boieri și averea comunei.

În 2011, la ultima bătălie sângeroasă, în timpul confruntărilor, mai multe victime au ajuns la spital. Din cauza rănilor grave, un băiat în vârstă de 17 ani a rămas paralizat după ce a fost adus în stare de inconștiență la Spitalul de Neurochirurgie Iași. În timpul confruntărilor, tânărului i-a fost scoasă masca de pe cap și a fost lovit de adversari cu bâtele.