CE: România are 68 de gropi de gunoi care pun sănătatea oamenilor în pericol

FOTO: Matthias Hiltner/Flickr
FOTO: Matthias Hiltner/Flickr

Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiție a UE pentru că nu a închis și rebilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri. Acestea constituie un risc grav pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător.

România nu a luat nicio măsură în privința deopozitelor de deșuri care nu respectă regulile, deși a fost avertizată de mai multe ori de Comisia Europeană.

Statele membre ale Uniunii Europene au obligația de a recupera și de a elimina deșeurile într-un mod în care să nu pună pericol sănătatea oamenilor și mediul încojurător.

Statul român ar fi trebuit să închidă gropile de gunoi neconforme până pe 16 iulie 2009.

Măsuri asemănătoare au fost luat și împotriva altor șase state membre, precum Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Au fost emise deja hotărâre de justiție în ceea ce privește Bulgaria, Cipru și Spania.

Sunt mai multe modalități de eliminare a deșeurile, iar cea mai durabilă din punct de vedere ecologic este aceea prin care deșeurile sunt îngropate în sol.

Numai în județul Brașov ar fi cinci gropi de gunoi neconforme. Județul riscă o amendă de 1,8 milioane de euro.

Închiderea celor 5 gropi de gunoi care nu respectă legislaţia de mediu se poate face de către fiecare primărie în parte, sau de către Consiliul Judeţean prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Întregul proces ar costa în jur de 6 milioane de euro.

FOTO: Matthias Hiltner/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.