Ce reguli de siguranță trebuie să respecți când mergi cu bicicleta pe trasee montane

Foto: Pexels

Pentru amatorii de senzații tari, traseele montane cu bicicleta sunt o sursă de adrenalină și un prilej pentru a-și testa și împinge propriile limite. Însă pe măsură ce acest sport capătă popularitate și tot mai mulți începători se aventurează cu bicicletele pe munte, a crescut și riscul accidentelor cauzate de lipsa de experiență și de pregătirea inadecvată pentru o asemenea experiență. 

Respectarea unor reguli de siguranță și pregătirea în avans pentru traseele pe care vrei să le faci te pot feri de incidente sau accidentări și îți vor face drumul mult mai ușor. Iată ce ar trebui să știi:

Casca de protecție este obligatorie

Mountain biking-ul este un sport periculos, iar riscul de accidentare poate fi mare, indiferent de pregătirea ta sau de cât de bine cunoști traseul. Prima regulă de siguranță este să porți întotdeauna casca de protecție, care îți poate salva viața în situațiile-limită. Niciun biciclist experimentat nu își asumă riscul de a nu purta casca pe traseele montane, chiar dacă este familiarizat cu ruta sau practică acest sport de mult timp. 

Nu te aventura pe munte cu o bicicletă de oraș

Pare un lucru evident, însă există cazuri în care unii bicicliști începători testează rute montane folosind o bicicletă inadecvată pentru ruta respectivă. Diversele tipuri de biciclete sunt create pentru condiții diferite și ar trebui să le respecți limitările, dacă vrei să eviți orice accident. Pentru munte, mountain bike-urile îți oferă stabilitate pe terenul accidentat, tracțiune, sunt mai ușor de manevrat pe astfel de suprafețe și îți vor oferi o siguranță net superioară. De aceea, nu te aventura niciodată off-road cu o bicicletă de oraș.

Ia-ți un timp pentru a te familiariza cu ruta

Dacă te afli pe munte cu bicicleta pentru prima dată pe un traseu nou, atunci nu îți testa limitele încă din prima. Familiarizează-te cu ruta, mergi pe lângă bicicletă pe porțiunile mai dificile sau înșelătoare, încetinește înainte de curbele cu vizibilitate redusă și menține viteza suficient de scăzută încât să ai suficient timp de reacție și manevră. 

Fii atent la cei din jur

Pe traseele montane te vei întâlni adeseori cu turiști care merg pe jos, așa că este bine să îți iei măsuri de precauție: nu trece în viteză pe lângă ei, așteaptă până când se retrag într-o zonă sigură, astfel încât să poți trece în deplină siguranță și nu efectua mișcări bruște. Un plus de atenție este crucial atunci când treci pe lângă familii cu copii. Ține cont că cei mici pot fi imprevizibili ori se pot speria, așa că redu viteza cât de mult poți pentru a-i proteja. 

Nu îți testa nivelul pe porțiuni dificile de drum

Dacă nu te simți în deplin control, atunci este mai bine să nu te aventurezi în viteză pe acele porțiuni de drum accidentate, cu pietre sau denivelări abrupte. Chiar dacă amicii tăi trec cu bicicleta fără probleme peste aceste secțiuni, cât timp nu te simți în siguranță nu este nicio rușine în a te da jos de pe bicicletă și a traversa porțiunea respectivă pe jos. Pe măsură ce acumulezi experiență, te vei simți tot mai sigur pe tine și vei reuși să controlezi mai ușor bicicleta, astfel că va veni și vremea când vei putea traversa aceste zone în siguranță.

Sursa foto: Mike from Pexels

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.