Ce prețuri cresc începând de luna aceasta

Facturile la energie electrică și gaze, dar și prețul carburanților cresc luna aceasta, ceea ce înseamnă că și alimentele vor fi mai scumpe. De asemenea, ratele creditelor în lei vor fi mai mari, din cauza evoluției ROBOR.

Energia electrică. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis ca, de la 1 octombrie, să existe o majorare pentru consumatorii casnici de 0.03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat pentru Agerpres.ro că această înseamnă o scumpire de 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

Gazele. Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6%. Începând cu 1 aprilie, prețul de achiziție al gazelor de producție internă a fost liberalizat.

Combustibil. Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru, de la 15 septembrie. Atunci, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru, iar începând de luna aceasta ar urma să fie o nouă creștere al prețului de la pompă.

Alimente. Președintele federațiilor sindicale din industria alimentară, Dragoș Frumosu, crede că toate aceste scumpiri ale carburanților și energiei ar duce la o creștere a prețurilor la alimente cu aproximativ 6%. „Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Dragoș Frumosu, pentru Agerpres.ro.

Ratele. Vor crește și ratele la creditele în lei, după ce ROBOR a cunoscut un avans considerabil în ultima săptămână. Se preconizează o creștere de aproximativ 10% a ratei. ROBOR reprezintă o rată medie a dobânzii la care băncile din țara noastră se împrumută între ele în lei. Aceasta este calculată în fiecare zi de specialiștii Băncii Naționale a României, ca media aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate. Astăzi, ROBOR a ajuns la 1,71%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.