Ce poți face pentru a economisi la factura de utilități

Foto: Pexels.com

Eficiența consumului pe toate planurile este un aspect tot mai important pentru proprietarii de case și apartamente. Indiferent de sezon, trebuie să faci câteva schimbări în obiceiurile tale, dar și la nivel de instalații, pentru a te bucura de facturi mai mici, dar și de sisteme care influențează buna funcționare a acestora în casa ta. Iată câteva idei care cuprind schimbările pe care le poți face în comportamentul de zi cu zi, dar și modificări tehnice posibile:

Redu presiunea apei de la robinet

Presiunea puternică a apei de la robinetul din baie sau din bucătărie duce cu ușurință la pierderi semnificative și, implicit, la cheltuieli mai mari. Dacă instalezi un regulator presiune apa poți evita această problemă, în special în cazul țevilor vechi, la care scăpările de apă sunt mai des întâlnite. De asemnea, țevile noi pot fi protejate cu ajutorul regulatorului, deoarece presiunea mare dăunează stării acestora pe termen lung. Nu vei simți o schimbare bruscă a presiunii și nu vei avea alte probleme. Debitul apei va fi redus, pentru a evita folosirea unei cantități prea mari de apă în fiecare zi și vei putea observa îmbunătățiri în cheltuielile pentru utilități, când tragi linia la final de an.

Folosește un termostat digital

Un termostat modern pentru centrală te va ajuta să economisești în zilele răcoroase, când nimeni nu e acasă. Nu opta pentru un termostat simplu doar pentru că e mai ieftin și gândește-te la viitor. Programarea temperaturii pentru diferite intervale orare va ajuta la crearea unui ambient mai confortabil, dar și la evitarea folosirii centralei termice în momentele în care nu este nevoie. Dacă vrei să profiți de un sistem și mai avansat, alege un termostat pe care îl poți controla din telefon și care îți permite să pornești căldura chiar înainte de a ajunge acasă.

Nu lăsa aparatele în priză

Electrocasnicele, televizorul și celelalte device-uri care rămân conectate chiar și atunci când nu sunt folosite consumă energie în continuare. În majoritatea campaniilor de eficientizare a energiei folosite acasă, se discută, de mai mult timp, despre acest aspect. Aparatele care folosesc energia electrică atunci când sunt lăsate în priză de mai numesc și consumatori vampiri sau consumatori fantomă. Cercetătorii din SUA au ajuns la concluzia că în aceste momente se consumă în jur de 5% din energia electrică rezidențială. Așadar, dacă vrei să vezi schimbări mici, dar importante la facturile de curent dintr-un an, încearcă să îți faci un obicei din a deconecta de la priză toate device-urile când nu sunt folosite. Același lucru se aplică și în cazul laptopului sau al telefonului care este deja încărcat, dar lăsat în continuare în priză.

Optează pentru tehnologia LED

Becurile LED sunt alegerile din ce în ce mai populare în ceea ce privește iluminatul, tocmai datorită consumului mic de energie și a faptului că reprezintă opțiunea prietenoasă cu mediul. Tehnologia LED este și o investiție pe care o faci pentru o perioadă lungă, deoarece becurile sunt foarte rezistente. Trebuie să le alegi în funcție de nevoile tale și să ții cont de ambientul pe care vrei să-l creezi în fiecare încăpere. Optează pentru lumina rece în hol sau baie și lumina caldă în sufragerie și dormitor. Pentru camere precum sufrageria, poți alege și un regulator de intensitate, dar, asigură-te că becurile LED cumpărate au posibilitatea de a fi acționate de un variator de tensiune. Chiar dacă LED-urile sunt mai scumpe decât becurile obișnuite, acestea vin cu o gamă largă de produse potrivite pentru casa ta și te vor ajuta să economisești considerabil consumul de energie.

Alege cele mai bune variante care te pot scăpa de cheltuielile inutile la factura de utilități. Fie că este vorba de obiceiuri pe care trebuie să le schimbi sau sisteme care necesita instalare, totul va merita atunci când vine vorba de economiile pe care le poți face pe termen lung.

Sursa foto: pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.