Ce pensie are Traian Băsescu

Traian Băsescu foto: Facebook Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat sistemul de pensii speciale din România. Într-o emisiune de la B1 TV, Băsescu a spus că în timp ce torționarul Ioan Ficior, condamnat la închisoare pentru infracțiuni contra umanității, are o pensie de 5.500 de lei, el, ca fost președinte de țară, fost comandant de navă și fost primar general, a ieșit cu o pensie de 2.980 de lei.

„Am ieşit cu pensie de 2.980 de lei, comandant de navă, fost ministru, fost primar general, fost preşedinte. Cu asta am ieşit, vă aduc fluturaşul. Iar Ficior, cel care a murit, avea 5.500 de lei, pentru că e la pensii speciale.

Deci, un fost preşedinte are o pensie mai mică decât… Dacă ai fost 10 ani preşedinte, vreo 10 prin guverne, 12 ani comandant de navă, ai 2.980, dacă ai fost torţionar, ieşi cu 5.500 de lei”, a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte, acum senator, a mai spus că Executivul PSD „a dat țeapă”. „Guvernul asta a avut două linii – salarii şi pensii. Să ştiţi că la amândouă a dat ţeapă. Mărirea de 25% s-a făcut mutând controbuţiile, iar în ceea ce priveşte pensiile…

Sunt pensionar, trebuia să primesc la 1 ianuarie o indexare de 5% plus 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie. N-am primit că a rămas că ne măreşte Olguţa pensiile în 2019”, a mai spus fostul președinte.

Traian Băsescu a mai spus că noua lege a pensiilor nu rezolvă problema sistemului.

Cea mai mare pensie din România plătită de Casa Națională de Pensii în aprilie 2018 depășește 56.800 de lei brut, adică peste 12.000 de euro.

Pensionarul este un fost magistrat și dacă ar fi primit pensia în funcție de contribuția sa la bugetul asigurărilor sociale ar fi avut la bătrânețe un venit de doar 3.600 de lei brut pe lună.

Legea spune că judecătorii și procurorii cu cel puțin 25 de ani vechime în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.