Ce pedepse au primit cei care au braconat o capră neagră în Munții Rodnei

Sursa foto: Danpavaloiu.ro
Sursa foto: Danpavaloiu.ro

Curtea de Apel Cluj a dat sentința definitivă în cazul caprei negre împușcate de doi braconieri în luna iunie, anul trecut, în Munții Rodnei. Cei doi au fost fotografiați, pe ascuns, de niște turiști, care au dat imaginile polițiștilor.

Potrivit RomaniaCurata.ro, judecătorii au stabilit o despăgubire de 16.000 de euro plătită statului pentru capra braconată.

Unul dintrei ei, pădurar de meserie, acuzat de braconaj cinegetic, complicitate la braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Celălalt, judecat pentru braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și uz de armă letală, a primit 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

După decizia primei instanțe, procurorul care a instrumentat cazul a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, pentru România Curată, că ar fi trebuit să se acorde închisoare cu executare.

Procurorul a explicat că cei doi puteau primi maxim 5 ani de detenţie, însă la instanţă au recunoscut faptele şi s-a mers pe procedura simplificată. Aşa au reuşit să îşi reducă pedepsele cu o treime.

Pe 19 iunie, în jurul orei 20:00, la Iezer, sub Pietrosul Rodnei, a fost împușcat un exemplar de capră neagră în plin sezon de prohibiție, semnala jurnalistul Dan Păvăloiu, care a prezentat la TVR emisiunea „Natură și Aventură”.

„Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turiști stupefiați ceea ce denotă că braconierii sunt obișnuiți să-și facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiți de autorități. Turiștii, 5 fete și 4 băieți au fost avertizați de braconieri să nu cumva să facă poze dar au reușit pe ascuns câteva instantanee.

De asemenea, sunt de acord să depună mărturie. Dealtfel, infractorii s-au bucurat de complicitatea celor de la stația meteo unde și-au lăsat mașinile de teren (2 Nissan și un Mitsubishi). Cel mai probabil făptașii sunt din Borșa Maramureș care de foarte mult timp este polul braconajului din Munții Rodnei. Vă rog ca pe viitor, dacă observați asemenea evenimente apelați 112 și cereți jandarmeria!”, spunea Dan Păvăloiu, pe blogul său.

Denumit ştiinţific Rupicapra rupicapra carpathica, acest animal ierbivor este gregar: trăieşte în ciopoare de 5-30 exemplare, conduse de femele bătrîne. Masculii adulţi de peste cinci ani duc o viaţă solitară, retraşi în zone greu accesibile. Vârstă unui exemplar poate fi aflată numărînd inelele de pe coarne. Durata de viaţă este estimată la 15-20 de ani.

Capra neagră se distinge prin agilitate, putând face salturi de până la 2 m înălţime şi 6 m lungime. Chiar şi pe stânci abrupte, poate atinge o viteză de 50 km/ora. La nevoie poate înota, dar traversarea lacurilor alpine o epuizează. Printre duşmanii caprelor negre se numără urşii, lupii, risii şi acvilele de munte, dar numărul exemplarelor nu este periclitat de prădători, ci de braconieri, potrivit specialiștilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.