Ce pedeapsă a primit primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina

rus judecat pentru crime de război
Sergentul Vadim Shysimarin este judecat pentru crime de război. Foto: Biroul Procurorului General din Ucraina

O instanță din Kyiv l-a condamnat pe militarul rus Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, la închisoare pe viață, după ce acesta a împușcat mortal un civil ucrainean neînarmat, relatează „The Guardian”.

Acesta este primul verdict dat de o instanță din Ucraina în legătură cu crimele de război comise de ruși în această țară.

Sergentul Shishimarin, comandant al diviziei de tancuri Kantemirovskaya, a fost găsit vinovat că l-a împușcat pe Oleksandr Shelipov, un bărbat de 62 de ani, în regiunea Sumî, satul Chupakhivka, la data de 28 februarie.

Mai exact, când convoiul său de vehicule militare a fost atacat de forțele ucrainene, Vadim Shishimarin ar fi tras într-o mașină civilă, pe care apoi a furat-o alături de alți 4 soldați pentru a fugi de luptătorii ucraineni.

Tot atunci, el a împușcat mortal un bărbat care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon. Bărbatul de 62 de ani era neînarmat. Potrivit procurorilor, sergentul a făcut acest lucru deoarece i s-a ordonat să-l ucidă, astfel încât el să nu le raporteze soldaților ucraineni ceea ce văzuse.

Crima a fost comisă la câteva zeci de metri de casa victimei. Bărbatul a fost împușcat cu o pușcă AK-74.

Când a dat sentința, judecătorul a afirmat că, deși tânărul militar a cooperat în timpul investigației și a spus că regretă ce a făcut, instanța nu poate crede ceea ce acesta a susținut, și anume că nu a intenționat să îl ucidă pe Shelipov când a tras în el.

Autoritățile ucrainene au anunțat că au înregistrat peste 10.000 de crime de război comise de soldații ruși în întreaga țară.