Ce pățești dacă îi dai mașina unei persoane care a băut. Care e nivelul de alcoolemie incriminat

șofer mașină
Foto: emkanicepic / pixabay.com

Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au depus o sesizare la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care au cerut lămuriri cu privire la articolul din Codul Penal care îi sancționează pe cei care le oferă mașinile proprii unor persoane care au consumat băuturi alcoolice.

Concret, articolul 335 din Codul Penal spune că o persoană care îi încredințează un vehicul unei alte persoane despre care știe că se află sub influența băuturilor alcoolice este sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Însă articolul din lege nu spune nimic referitor la nivelul de alcoolemie de la care o astfel de faptă este sancționată.

Din acest motiv, judecătorii de la Oradea au cerut lămuriri de la instața supremă a României.

În şedinţa din 25 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală – a decis că fapta va fi sancționată numai dacă nivelul de alcoolemie este de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

Iată conținutul Deciziei nr.14 în dosarul nr.21/1/2020 al Înalte Curți de Casație și Justiție:

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr.918/271/2019, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „dacă, în condiţiile art.335 alin.(3) din Codul penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”.

Stabileşte că, în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 25 mai 2020.

Foto: emkanicepic / pixabay.com