Ce mesaje au transmis Donald Trump și Joe Biden

Trupele FBI SWAT au scos trumpiștii din clădirea Capitoliului FOTO: Captură Twitter
Trupele FBI SWAT au scos trumpiștii din clădirea Capitoliului FOTO: Captură Twitter

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a susținut un discurs, marți seara, în care îi cere președintelui încă în funcție, Donald Trump, să iasă public și să le transmită susținătorilor săi să pună capăt haosului pe care l-au creat în clădirea Capitoliului.

„La ora asta democrația noastră este sub un asalt fără precedent. Cum nu a mai fost văzut în timpurile nostre. Un asalt asupra Capitolului, a oamenilor care ne reprezintă, asupra oamenilor din serviciul public, un asalt la statul de drept, la regulile democratice ale Americii. Scenele nu refletă adevărata Americă, nu ne reprezintă, este dezordine, e haos și trebuie să se termine, acum!

Cuveintele unui președinte pot inspira, dar și mai rău, pot să instige. Îi cer lui Trump să meargă la televizor, să își respecte jurmântul, și să pună capăt haosului. Acestea nu sunt proteste, este insurecție. Lumea se uită la noi. Trebuie să restaurăm democrația.”, a declarat Joe Biden, după ce susținători pro-Trump au luat cu asalt clădirea Capitolului unde se desfășura ședința Congresului pentru validarea alegerilor prezidențiale.

Biden le-a cerut protestatarilor să renunțe la violențe și a făcut apel la unitate.

„Americanii sunt decenți, respectuoși, toleranți. Așa suntem noi. Certifcarea rezultatului trebuia să fie o procedură simplă care face parte din democrația americană. Dar vedem astăzi că democrația este fragilă. Gândiți-vă la copiii noștri care se uită la televizor și văd asta. Întreaga lume se uită la noi.

Sunt optimist despre oportunitățile incredibile pe care le avem, atunci când le facem împreună. Trebuie să trecem peste. Acestea sunt Statele Unite ale Americii. Nu a fost niciodată un lucru pe care dacă l-am făcut împreună să nu putem să ducem la bun sfârșit”, a mai spus președintele ales.

Mesajul lui Donald Trump

Președintele în funcție, Donald Trump, a transmis un mesaj, pe Twitter, în care îndeamnă susținătorii săi care au recurs la proteste violente la Capitoliu să meargă acasă, în pace. Acesta face din nou referire la presupuse „fraude la alegeri”.

“Vă cunosc durerea, știu că sunteți dezamăgiți. Am avut alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriașă și toată lumea știe, în special cealaltă tabără, dar trebuie să mergeți acasă acum. Trebuie să avem pace, trebuie să avem lege și ordine, să respectăm minunații noștri oameni din cadrul legii și ordinii.

Nu vrem ca nimeni să fie rănit. Este o perioadă foarte grea. N-a mai fost niciuna la fel, în care un astfel de lucru să se întâmple, în care să ne ia totul, de la mine, de la voi, de la țara noastră.
Acestea au fost alegeri fraudate, dar nu putem intra pe mâna acestor oameni. Trebuie să avem pace.

Mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali, ați văzut ce se întâmplă, felul cum alții sunt tratați, într-un mod foarte rău. Dar știu cum vă simțiți. Așa că, mergeți acasă, și mergeți în pace”, a declarat Donald Trump.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.