Ce măsuri ia metroul bucureștean împotriva coronavirusului

stații de metrou greva de la metrou
Foto: Cristi2555 via Wikimedia Commons

Metrorex a anunțat că va dezinfecta barele de susținere din trenuri, butoanele de deschidere a ușilor, urmând să ducă și o campanie de informare a călătorilor despre pericolele epidemiei de coronavirus.

Metroul bucureștean este folosit zilnic de peste o jumătate de milion de oameni.

″În trenurile de metrou se va efectua un program suplimentar de dezinfecţie a barelor de susţinere şi a butoanelor de deschidere a uşilor din interiorul acestora cu produse autorizate de Ministerul Sănătăţii. Acest program este aplicat în cadrul tuturor tipurilor de salubrizare, precum şi după executarea reviziilor. Mai mult, pentru informarea corectă a publicului călător, Metrorex va expune atât în staţiile de metrou, cât şi în trenuri, afişe educative de prevenţie a infecţiei cu Coronavirus. Din aceste afişe aflăm cum ne putem proteja pe noi înşine, dar şi pe cei din jurul nostru de o eventuală îmbolnăvire”, informează compania de transport, într-un comunicat de presă.

Cu toate că rata de infecție a scăzut în China, țara cea mai afectată de virusul agresiv, nemaiîntâlnit până acum la om, numărul cazurilor a crescut în Italia, țară în care trăiesc mulți români.

Noul tip de coronavirus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum sindromul respirator acut.

Ce știm despre coronavirus

Coronavirusul care a început să se răspândească din orașul chinez Wuhan poartă numele oficial Covid-19.

Până acum, peste două mii de oameni au murit din cauza acestui virus care s-a răspândit deja în peste 25 de țări.

Majoritatea cazurilor, peste 70.000 de mii, au fost semnalate în China. Potrivit statisticilor medicilor chinezi, mai bine de trei sferturi din aceste cazuri au fost considerate ”blânde”, doar copiii și bătrânii fiind în pericol de moarte, în timp ce aproape 5% din cazuri au fost critice.

Potrivit datelor oficiale, aproape 20.000 de chinezi și-au încheiat deja recuperarea după ce au contactat virusul.

În prezent, cele mai numeroase cazuri din afara Asiei se înregistrează în Italia, unde au fost confirmate deja câteva sute de cazuri.

În România nu a fost încă raportat niciun caz, deși există un român infectat pe un vas de croazieră.

Simptomele coronavirusului sunt asemănătoare unei răceli, cu probleme de respirație, dureri de cap, febră, tuse și multe secreții nazale.

Covid-19 este un tip de virus care nu a mai fost identificat la om până acum.

În cazurile severe, infecția poate provoca pneumonie, dar și blocarea rinichilor și chiar moartea.

Pentru a reduce șanse de a vă infecta cu noul coronavirus, medicii recomandă să vă spălați des pe mâini cu săpun sau dezinfectant, să vă acoperiți nasul și gura când tușiți sau strănutați, să evitați contactul cu persoanele bolnave și să gătiți bine carnea și ouăle.