Ce măsuri anti-criză vrea să ia astăzi Guvernul

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Guvernul se va reuni astăzi, miercuri, în prima ședință de după instituirea stării de urgență. Pe ordinea de zi sunt mai multe acte normative care vizează limitarea răspândirii infecției cu coronavirus în România și măsuri de sprijin al domeniilor economice afectate.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că impactul pachetului de măsuri va fi de aproape 2% din PIB. Potrivit estimărilor Guvernului, în jur de 500.000 de oameni, până la 1 milion, ar putea fi trimiși, în perioada următoare, în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de coronavirus. O parte din acești bani ar putea fi suportată de stat.

„Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (astăzi-n.r.) în şedinţa de Guvern.

O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori. (…) Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii”, a spus ministrul Finanțelor, la Digi 24.

Florin Cîțu a mai precizat că proiecțiile sunt, deocamdată, pentru șase luni, și estimează că vârful crizei va fi în luna aprilie.

„Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă și după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem OK până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a spus el.

La măsurile economice ce urmează să fie adoptate s-a referit și premierul Ludovic Orban, marți. Aceste măsuri vizează: creșterea lichidității companiilor, sprijinirea plății șomajului tehnic, extinderea termenului pentru plata impozitelor locale pentru a se reduce interacțiunea directă a cetățenilor cu instituțiile statului sau stimularea capacităților de producție pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecție, dezinfectanți.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.