Ce mai fumează românii? Cuie și polistiren

Polițiștii au făcut controale într-o piață din Galați după ce au primit mai multe sesizări. Una dintre acestea venea de la un gălățean care spunea că a cumpărat de la un bărbat din piață un carton cu țigări în care a găsit doar polistiren și cuie.

În urma controalelor, au fost prinse mai multe persoane care comercializau țigări de contrabandă.

Potrivit unui studiu realizat de KPMG, prezentat anul trecut pentru 2013, în timp ce vânzarea țigărilor legale a scăzut cu 4%, cele de contrabandă a crescut cu 15%. Pierderile pentru statul român ar fi fost de aproximativ 311 milioane de euro.

Cea mai importantă sursă externă este Republica Moldova, în scădere însă cu 20% faţă de 2012, la 760 de milioane de ţigarete.

Ucraina este însă sursa pentru cea mai mare parte a ţigaretelor contrafăcute intrate anul trecut în România, circa 90% din totalul de 470 de milioane de ţigarete pe acest segment. Ţigaretele contrafăcute reprezintă 16% din totalul consumului ilegal din România (de ţigarete contrafăcute şi de contrabandă).

Potrivit studiului KPMG, nivelul cel mai ridicat de comerţ ilegal în 2013 s-a înregistrat în Letonia (28,8%), Lituania (27,1%), Irlanda (21,1%), Estonia (18,6%) şi Bulgaria (18,2%).

Cele mai mari volume de ţigări de contrabandă au fost consumate în Germania şi Franţa cu 11,3 miliarde şi, respectiv, 9,6 miliarde de ţigări de contrabandă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.