Ce investiții să faci ca să poți vinde un apartament cât mai ușor

Foto: Shutterstock

Fie că e vorba despre un apartament într-un bloc mai vechi sau de unul într-un complex rezidențial proaspăt construit, dacă vrei să-l vinzi într-un interval convenabil de timp, este să bine să te gândești la aspectele care ar fi de interes pentru potențialii cumpărători și cu ce ai putea ieși în evidență pentru ca oamenii să fie dispuși să plătească un preț cât mai bun. 

Din acest punct de vedere, investițiile minime, cum sunt și cele de mai jos, pot contribui la creșterea valorii locuinței tale și pot transforma oferta într-una atractivă pentru cât mai mulți oameni. 

Investește în mijloacele de promovare

Dacă, spre exemplu, vrei să vinzi un apartament de 2 camere într-un cartier rezidențial, primul lucru la care ar trebui să te gândești este cum să faci oferta vizibilă pentru cât mai mulți oameni. În acest sens, este important să investești în mijloacele de promovare. Cea mai la îndemână metodă este să publici anunțul de vânzare pe un site specializat sau să apelezi la serviciile unei agenții imobiliare. Reține că este important să-ți faci cunoscută intenția prin mijloace de comunicare de încredere. 

Indiferent ce variantă alegi, este bine să ții cont de câteva recomandări ale specialiștilor în domeniu, ca să obții cel mai bun preț:

  • evaluarea apartamentului înainte de a da anunțul, apelează la o echipă de experți care să facă o evaluare corectă a locuinței; prețul acesteia depinde, printre altele, de: zona în care se situează, etajul la care se află, amenajări (sisteme de încălzire, izolare, securitate), design, dacă în apropiere există parcare sau accesul la mijloacele de transport în comun este facil, ș.a.;
  • fotografiile și informațiile este bine să prezinți potențialilor cumpărători cât mai multe imagini relevante din interiorul, dar și cu exteriorul apartamentului; pentru aceasta, poți angaja un fotograf profesionist; apoi, anunțul ar trebui să conțină cât mai multe detalii despre ceea ce oferi;
  • implicarea personală chiar și atunci când apelezi la serviciile unei agenții imobiliare, este recomandat să te implici personal când vine vorba de negocierea prețului și să ai disponibilitatea de a răspunde prompt oricărei întrebări pe care ți-o poate adresa cumpărătorul.

Alege sistemele inteligente de iluminat 

Confort și evitarea costurilor inutile la facturile pentru utilități, cum ar fi cele pentru electricitate. Acestea sunt două aspecte care pot contribui la creșterea valorii apartamentului și pot face oferta ta mai atractivă. Sistemele de iluminat inteligente, cum sunt cele care folosesc becurile LED, pot fi controlate cu ajutorul unor aplicații de pe telefonul inteligent, pentru a se închide sau aprinde la comandă. Apoi, se pot utiliza senzori pentru poziție sau lumină, astfel încât consumul de energie electrică să fie cât mai eficient, în funcție de cantitatea de lumină naturală și de prezența mișcării în încăperi. 

 

Totodată, experții spun că LED-urile au o durată de viață estimată la 50.000 de ore de funcționare. Ce-i drept, aceasta este valoarea maximală, pentru că nu toate modelele de LED-uri sunt certificate astfel. Cu alte cuvinte, ele pot lumina opt ore pe zi timp de 17 ani, consumând 300 kWh, ceea ce le face mai eficiente de 25 de ori față de un CFL, de exemplu.  

Optează pentru echipamente eficiente de securitate

Una dintre cele mai importante nevoi ale unui om care vrea să se mute într-o casă nouă este să se simtă în siguranță. Prin urmare, chiar dacă apartamentul se află într-un bloc cu interfon sau într-un complex rezidențial unde există servicii de pază și protecție, este recomandat să oferi ceva în plus. 

De pildă, un sistem de alarmă conectat la dispeceratele specializate ale poliției, sistemele video de supraveghere instalate la ferestre sau la balcon sunt investiții binevenite când vine vorba de securitatea viitorului proprietar și a familiei sale. 

Acordă atenție designului apartamentului

Studiile psihologice au demonstrat că este în natura umană să vrem un loc al nostru, care să ne dea sentimentul de apartenență, dar dincolo de această nevoie, ne dorim să fim speciali și să spunem despre noi că locuim într-un spațiu ieșit din tipare. Din acest punct de vedere, felul în care este amenajată casa în care stăm exprimă cine suntem, ce iubim și care sunt obiectele de care vrem să fim înconjurați pentru că ne fac să ne simțim bine.

De aceea, este foarte important să conturezi un profil al viitorului proprietar. Tu oferi un apartament la cheie care poate fi gol sau complet utilat. Dacă te adresezi unor tineri nonconformiști care vor să-și decoreze singuri casa, investițiile tale în mobilier ar trebui să fie minime. Însă dacă potențialul client nu vrea să facă schimbări majore după ce se mută, în apartament se pot regăsi piese clasice de mobilier, în culori neutre, cum sunt combinațiile de bej și negru, de exemplu. Reține că este esențial să dai senzația de spațiu, deci evită mobilierul din lemn masiv, de dimensiuni foarte mari. Apoi, cum prima impresie contează întotdeauna, nu uita că ordinea și curățenia joacă și ele un rol important.

 

Atunci când ai un apartament pe care vrei să-l vinzi cât mai repede și la un preț corect, este bine să te gândești la aspectele care îl pot atrage pe cel mai bun cumpărător. Prin urmare, apelează la echipe de specialiști pentru evaluarea corectă a locuinței și fă câteva investiții minime, precum cele prezentate mai sus, astfel încât oferta ta să fie altceva decât există pe piață și să fie atractivă.

 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.