Ce înseamnă refurbished și care e diferența față de un produs second hand

De multe ori poate ați auzit de acest termen din engleză și v-ați întrebat ce înseamnă refurbished. Încercăm să lămurim confuzia cu termenul de ‘second hand’ și să explicăm de ce produsele refurbished sunt chiar mai avantajoase.

De cele mai multe ori acest termen se folosește pentru laptopuri refurbished dar și pentru alte produse cum ar fi calculatoarele sau imprimantele și xeroxurile.

Aducem câteva lămuriri foarte importante și clarificări despre termenul refurbished și produsele care sunt astfel categorisite.

Ce înseamnă refurbished

În primul rând produsele refurbished sunt echipamente ce au configurații solide și sunt produse ale unor branduri celebre care arată foarte bine și funcționează excelent.

De cele mai multe ori produsele refurbished sunt astfel categorisite pentru că au un grad de uzură foarte mic, chiar insesizabil, iar aspectul vizual este unul plăcut, aproape identic cu al unui produs nou.

În industria IT în general termenul refurbished se referă la produse folosite dar recondiționate sau remanufacturate, reparate, recertificate, like new.

Un alt avantaj al produselor refurbished constă în faptul că sunt produse din generații mai noi și sunt testate și verificate astfel că ajung să corespundă unor standarde ridicate.

Ce sunt produsele second hand

Deși nu există o definiție unanim acceptată de către comercianții din România, în general produsele second hand în domeniul IT sunt produse asupra cărora nu s-a intervenit. De cele mai multe ori ele nu trec printr-un service, ci sunt pur și simplu la un al doilea utilizator.

Produsele care se găsesc la second hand sunt de obicei dintr-o gamă ceva mai veche decât cele refurbished. Prețurile sunt foarte competitive pentru ambele categorii de produse însă în cazul celor second hand depinde foarte mult și de vechimea dispozitivului și de gradul de uzură.

Ce produse merită să cumpărați de la second hand și refurbished

În principiu toate produsele refurbished și second hand trebuie să primească garanție, astfel că nu aveți de ce să vă faceți griji în privința unei achiziții. Tipul de produs pe care îl alegeți e în funcție de nevoile și de suma pe care o investiți.

Printre cele mai comercializate produse refurbished și second hand sunt calculatoarele și în special laptopurile, dar foarte căutate sunt și monitoarele și imprimantele.

Dacă în cazul produselor refurbished prețul poate înregistra o scădere începând de la 10% față de produsul nou, pentru un produs second hand costurile pot ajunge chiar și la jumătate, oscilând mult în funcție de vechimea produsului.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.