Grija pentru obtinerea unei recolte bogate este continua si incepe inca dinainte de infiintarea culturii propriu-zise. Toamna nu este numai un anotimp al culegerii roadelor muncii de peste an, ci si perioada in care agricultorii trebuie sa se preocupe indeaproape de pregatirea terenurilor pentru viitoarele insamantari.
Fertilizarea de primavara este insuficienta pentru a asigura plantelor aportul de nutrienti, motiv pentru care aplicarea de ingrasaminte toamna estte deosebit de importanta. Aceasta va asigura aportul de minerale necesar pentru un start promitator al culturii si o pornire in vegetatie corespunzatoare a plantelor.
Fertilizatorii aplicati toamna au rolul de a furniza o serie de nutrienti meniti sa sustina planta in primele faze de dezvoltare, precum: germinarea, infratirea sau formarea sistemului radicular.
Pentru un start excelent al culturilor, alege sa folosesti ingrasaminte cu eliberare lenta. Acestea vor asigura necesarul de nutrienti de care au nevoie culturile pentru a se dezvolta, pana la inceputul primaverii, cand urmeaza fertilizarea de primavara.
Tipuri de fertilizatori recomandati toamna:
Pentru a fi sigur ca realizezi fertilizarea terenului la parametri optimi, trebuie sa ai in vedere realizarea unei analize de sol, o data la aproximativ 3 ani. Astfel, vei putea stabili o schema de fertilizare conforma cu necesarul de nutrienti al solului pe care il ai in vedere pentru infiintarea culturii.
In functie de particularitatile si modul in care au fost obtinute, poti folosi pentru fertilizarea de toamna urmatoarele tipuri de ingrasaminte:
Organice
Acestea mai sunt cunoscute si ca naturale si pot fi neprocesate sau procesate foarte putin. Acest tip de fertilizator este obtinut din deseurile animalelor, ale plantelor sau din exploatarea unor minerale naturale. In cazul in care doresti sa iti fertilizezi terenul cu astfel de ingrasamant, atunci trebuie sa stii ca ele pot fi de mai multe tipuri, precum:
- gunoi de grajd – cel mai folosit, indeosebi in legumicultura. Acesta se aplica pe sol odata cu fertilizarea de toamna, insa procesul poate fi repetat si mai tarziu;
- compost – este un fertilizator ce se realizeaza din frunze, care sunt puse laolalta si udate frecvent pana in momentul in care ajung sa fermenteze;
- gunoiul de pasari – nu este foarte popular in randul agricultorilor, insa este foarte bogat in azot, potasiu si fosfor. Acesta se aplica in stare uscata sau sub forma lichida, amestecat cu apa. Nu e recomandata folosirea lui in stare proaspata, deoarece duce la cresterea aciditatii solului;
- resturi vegetale – pot fi tocate si ingropate sub aratura, fiind un excelent fertilizator de toamna.
Ingrasaminte chimice
Acest tip de fertilizatori sunt obtinuti prin procesarea anumitor resurse, astfel incat sa se obtina nutrientii ce vor fi aplicati pe sol pentru a fi absorbiti, ulterior, de plante. In general, resursele sunt extrase din roci, minerale, produse petroliere, elemente organice sau chiar din soluri. Solutia rezultata astfel mai este cunoscuta si sub denumirea de ingrasamant sintetic.
Fertilizatorii chimici se impart in trei categorii:
- fertilizatori principali: azot, fosfor si potasiu;
- fertilizatori secundari: sulful si calciul;
- microelemente: molibdenul, zincul, borul, manganul, cobaltul si cuprul.
Consulta oferta completa de ingrasaminte PlantMaster.ro si comanda produsele de care ai nevoie pentru fertilizarea terenului tau pentru aratura de toamna. Inainte de utilizare, citeste cu atentie instructiunile producatorului si respecta intocmai dozajele indicate, pentru o cultura sanatoasa si o recolta bogata.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: