Ce folii de protecție poți aplica pe ecranul telefonului mobil

Ecranul telefonului mobil este cea mai sensibilă componentă, iar primul lucru, mai ales după cumpărarea unui smartphone nou, este să te asiguri de o protecție cât mai bună a acestuia. Așadar, o folie de protecție, o husă și ceva atenție din partea ta, în calitate de utilizator, ar trebui să fie măsuri suficiente pentru cei mai mulți dintre noi.

PET

PET înseamnă „tereftalat de polietilenă”, adică un material din plastic. De exemplu, bine cunoscutele sticle de plastic sunt, de fapt, PET-uri. 

Folia PET este cea mai ieftină măsură de protecție pe care o poți aplica pe telefonul tău mobil. Paradoxal, deși protejează ecranul împotriva zgârieturilor, se zgârie foarte repede. Vei vedea asta chiar după câteva zile de la montaj. Este cel mai probabil ca, după nici 3 luni, să vrei să o schimbi, fie de la zgârieturile acumulate, fie de la faptul că s-a dezlipit pe la colțuri, fie de la decolorarea ei.

Montajul foliei de protecție PET poate fi ceva mai anevoios. Dacă nu te pricepi sau nu ai răbdare, apelează la cineva care a mai făcut asta, astfel încât să nu-ți rămână prea multe bule de aer. Ideal ar fi deloc. 

TPU

TPU vine de la „poliuretan termoplastic”, fiind o generație mai modernă de folii. La ora actuală, sunt printre cele mai căutate folii de protectie pentru telefoane mobile și se mulează pe orice suprafață de ecran, având, în același timp, o textură „soft”, foarte plăcută la atingere. De multe ori, nici nu observi că este montată pe ecran, ceea ce reprezintă un aspect de luat în considerare. Totodată, amprentele nu sunt vizibile foarte ușor. 

În privința rezistenței la zgârieturi, proprietățile TPU sunt mult mai bune față de PET, iar durata de utilizare este considerabil mai mare. Rezistența este bună în timp și în privința contactului cu mâinile transpirate. În plus, foliile TPU au tehnologie „Self Healing”, adică un fel de „autovindecare” în ceea ce privește zgârieturile mai fine sau mai puțin grave.

Sticlă securizată

O găsim sub denumirea de „Tempered Glass” și are la bază un strat de sticlă securizată de duritate mare (9H), care se combină cu un strat transparent de adeziv, ce vine, evident, pe ecranul telefonului. 

Foliile din sticlă pot fi standard, adică pentru ecrane plate, dar se găsesc și variante 2.5D sau 3D, ideale pentru ecrane curbate.

Pot avea o rezistență bună la zgârieturi, dar, în ciuda numelui, asta nu înseamnă că rezistă și la lovituri, ci mai degrabă au proprietăți antișocuri. De asemenea, în funcție de calitatea și intensitatea impactului, se pot sparge sau fisura destul de ușor. Asta înseamnă că este momentul să te gândești la înlocuirea foliei „Tempered Glass”.

De ce alte detalii să ții cont:

  • O folie de protecție, indiferent de tipul ei, poate afecta capacitățile ecranului tactil al telefonului tău sau alți senzori. Totodată, poate schimba percepția reală a culorilor. Prin urmare, orientează-te către calitate, respectiv o foarte bună transparență a acesteia.
  • Cred că te-ai lămurit de faptul că foliile de protecție sunt, în mare parte, pentru protecție împotriva zgârieturilor, mai puțin pentru lovituri sau căderi pe jos. Nu încerca să le testezi, sunt suficiente demonstrațiile de pe internet.
  • Un ecran spart sau fisurat poate fi acoperit de o asigurare specială pentru telefoanele mobile. Chiar dacă, la prima vedere, ți se va părea absurd să faci asta, gândește-te la cât de mult ai dat pe telefon și poate îți vei schimba părerea.

Indiferent ce folie alegi pentru ecranul telefonului tău mobil, va exista, ca în multe lucruri din viață, un compromis, fie legat de preț, fie de durata de utilizare sau de aspect. Ideea nefolosirii unui asemenea strat de protecție, care vine suplimentar la tehnologiile de fabricație precum Gorilla Glass, nu este tocmai bună. Mai bine schimbi o folie decât un ecran, nu? 

Foto: Shutterstock