Ce fel de dispozitive sunt cazanele în condensație și care sunt avantajele lor?

Pentru încălzirea apei și obținerea unui confort termic în cadrul locuinței, în România au început să fie din ce în ce mai folosite niște dispozitive moderne, cunoscute și sub numele de cazane în condensaţie pe combustibil gazos.

Cazanele în condensație sunt unele din cele mai sigure, convenabile și avantajoase dispozitive pe care le poți utiliza pentru încălzirea locuinței în locul cazanelor tradiționale.

Dacă vrei să crești gradul de confort de care beneficiază membrii familiei tale, atunci investiția într-un cazan în condensație se poate dovedi o alegere foarte bună. Cu un astfel de cazan poți beneficia de un confort termic sporit, cheltuind mai puțin.

Din punct de vedere tehnologic, cazanele în condensație reprezintă evoluția cazanelor tradiționale pe gaz. Dar spre deosebire de cazanele tradiționale, cazanele în condensație te ajută să reduci costurile de încălzire, să optimizezi sistemul tău energetic și să reduci nivelul de poluare pe care îl provoacă locuința ta.

Cum funcționează un cazan în condensație?

Una din primele întrebări pe care și le pun cei care doresc să investească într-un cazan în condensație este legată de modul de funcționare a acestora. Dacă e să le comparăm cu cazanele tradiționale, cele în condensație recuperează și folosesc căldura existentă în fumurile de ardere.

Un cazan tradițional poate folosi doar o parte din căldura latentă generată prin arderea gazului, combustibilul folosit pentru punerea lui în funcțiune, deoarece atunci când funcționează, vaporii de apă care se produc sunt eliminați prin coșul de fum și dispersați în atmosferă.

dar spre diferență de un cazan tradițional, unul în condensație recuperează toată căldura care există în gazele de eșapament și în vaporii de apă și o transformă și pe aceasta în energie termică. Astfel, randamentul său este mult mai bun decât cel al unui cazan obișnuit, prin exploatarea unei surse de energie suplimentare, care altfel s-ar fi pierdut fără a fi utilizată.

Prin modul lui de funcționare, un cazan în condensație face ca gazele eliminate prin sistemul său să ajungă în atmosferă la o temperatură mult mai mică decât în cazul unui cazan tradițional, și de aceea, un astfel de cazan poate fi considerat și mai sigur.

Pe scurt, cazanele în condensație transformă căldura prezentă în produsele eliminate în mod normal din sistemul termic într-un tip de energie utilă, ce poate fi utilizată de exemplu pentru încălzirea apei menajere, economisind astfel și combustibil.

Cu cât de ajută să economisești concret un cazan în condensație?

Prin modul său de funcționare, mai ales dacă este vorba de un cazan în condensație performant, așa cum este cazul celor produse de compania viessmann.ro, acest tip de dispozitive te ajută să economisești cu până la 35% mai multă energie decât un cazan tradițional.

Bineînțeles, valoarea exactă a economiei depinde de o serie de factori tehnici care trebuie luați în considerare pentru un calcul corect. În primul rând, contează temperatura apei care este introdusă în sistemul de încălzire. Cu cât aceasta este mai scăzută, cu atât economia de energie este mai mare.

De asemenea, dacă nu folosești cazanul în condensație pe cont propriu, ci împreună cu un sistem solar termic, atunci poți crește valoarea energiei economisite cu până la 50%.

Poți folosi un cazan în condensație pentru alimentarea unui sistem de încălzire prin pardoseală deoarece acestea funcționează perfect și cu temperaturi mai mici ale apei decât radiatoarele.

Cu un sistem de încălzire prin pardoseală poți obține o temperatură foarte plăcută în interiorul casei, chiar și pe timp de iarnă, setând sistemul să funcționezi la maxim 30 de grade Celsius. Pe de altă parte, în cazul sistemelor cu radiatoare, pentru o încălzire optimă a locuinței, apa din sistem trebuie să ajungă la cel puțin 70-80 de grade Celsius, operație care necesită mai mult combustibil și generează mai multă poluare.

În concluzie, dacă vrei să trăiești mai confortabil, să cheltuiești mai puțin, dar și să reduci gradul de poluare pe care îl generează locuința ta, investiția într-un cazan în condensație poate fi o idee foarte înțeleaptă și profitabilă pe termen lung!