Ce fac celelalte țări europene cu banii din PNRR

Foto: Pixabay

Dacă România n-a terminat încă documentația pentru obținerea celor 29 de miliarde de euro din Fondul pentru Redresare și Reziliență, alte țări europene par să fie mult mai bine pregătite.

Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, citat de RFI, celelalte țări europene vor profita de ajutorul financiar pentru a-și dezvolta sectoarele economice care sunt deja puternice.

În timp ce planul României își concentrează eforturile în dezvoltarea infrastructurii sanitare, rutiere și educaționale, Germania, de exemplu, investește în producție.

Nemții vor folosi 1,1 miliarde de euro în proiecte de digitalizare a producției și încă d859 de milioane de euro în cercetare și dezvoltare, tot în deomeniul industrial.

De asemenea, Germania va digitaliza integral educația, însă va investi sume importante și în domeniul auto, în domeniul 5G și în nanotehnologie.

Franța își va concentra atenția pe creșterea numărului de angajați și pe dezvoltarea resursei umane, aspecte pe care planul românesc nu pune mare preț.

Polonia va investi masiv în agricultură, în timp ce Italia va folosi banii din PNRR în ajutarea micilor întreprinzători și în special în revitalizarea turismului.

De asemenea, Bulgaria va digitaliza agricultura, urmând să realizeze fluxuri electronice între producători, distribuitori și centrele de desfacere.

Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, planul României – încă nefinalizată – număra doar 142 de pagini în momentul consultărilor cu autoritățile europene.

În schimb, Polonia pregătise 500 de pagini, Franța avea un plan de 815 de pagini, iar germanii perfectaseră o documentație de 1241 de pagini.