AcasăPromovatCe este o declarație de impunere și când este necesară

Ce este o declarație de impunere și când este necesară

-

Conform art.151 din Codul Fiscal, toate persoanele fizice, juridice sau străine care dețin un bun imobil, un teren, un automobil sau un loc de parcare trebuie să se înscrie la direcția locală de taxe și impozite unde dețin acel bun pentru a primi rolul fiscal. Astfel, ele trebuie să depună o declarație de impunere prin care își declară aceste bunuri, ca apoi să poată să plătească taxele și impozitele aferente acestora. Aceste declarații există în format standard și pot fi găsite ori la direcția locală de taxe și impozite și tot acolo depuse, dar și online, prin intermediul platformelor electronice puse la dispoziție tot de primărie.

Pentru a parcurge toată această procedură, contribuabilul poate accesa serviciile administrațiilor publice puse la dispoziția lui prin intermediul mediului online. De aceea, el se așteaptă să nu mai fie nevoit să se prezinte la ghișeu pentru a demara depunerea declarației. Și există, de exemplu, platforme online sau sisteme informatice ce permit contribuabililor accesul facil la servicii ce permit depunerea declarațiilor de impunere (pentru autoturisme, imobile sau terenuri) prin intermediul lor. Avantajul lor este că pot prelua în mod prompt solicitările, operarea se face foarte ușor și rapid, iar munca administratorilor publici este supereficientizată.

Declarațiile de impunere se întocmesc de către viitorii contribuabili cu grijă și răspundere, prin completarea unui formular specific impozitului sau taxei locale. Această declarație trebuie să cuprindă elementele de identificare ale contribuabilului, nume și prenume, adresa de reședință, codul numeric personal, dar și numărul de rol nominal unic. Aceasta mai trebuie să conțină și obiectul impozabil, precum și elementele definitorii pe care se va baza calculul sau evaluarea impozitului, adică tipul imobilului sau tipul de proprietate, adresa imobilului, suprafața utilă, prețul estimativ al achiziției, etc.

Tot atunci când contribuabilul realizează această declarație trebuie să pună la dispoziția organelor competente și alte documente, precum contractul de vânzare- cumpărare, act de donație sau certificatul de moștenitor, autorizația de construire și procesul-verbal de recepție a lucrărilor, releveul casei, certificatul energetic, extrasul de carte funciară, copie după cartea de identitate a proprietarilor sau a coproprietarilor și împuternicire (dacă este cazul).

Astfel, în baza acestei declarații de impunere, se va emite decizia de impunere, care va cuprinde toate obligațiile de plată datorate. Contribuabilul va primi un exemplar al declarației fiscale, împreună cu dovada înregistrării și operării, dar și obligațiile de plată.

Mai există situația când viitorul contribuabil a cumpărat un imobil nou-construit și îl declară într-un an, urmând ca obligațiile de plată să se poată plăti în anul următor pe anul curent. Adică, impozitul pe clădiri sau alte bunuri se determină pe un an fiscal, conform situației fiscale la data de 31 decembrie a anului anterior. De asemenea, este important de reținut că declarațiile de impunere trebuie depuse în termen de 30 de zile de la dobândirea bunurilor impozabile, pentru a nu intra apoi în procedura de impunere din oficiu a organelor competente. Acest lucru vine cu mai multe dezavantaje, unul dintre ele fiind faptul că se pot impune sume mai mari de plată, luate dintr-o evaluare a situației contribuabilului din istoricul anilor precedenți sau după alte criterii.

După ce a fost realizată această procedură, în fiecare an, cetățenii care dețin bunurile pot să plătească anticipat taxele și impozitele până pe 31 martie (aici se acordă o bonificație) și apoi până pe 30 septembrie cu plata finală, conform taxesiimpozite4.ro.

Sursa foto: pexels.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...

De ce Ilie Bolojan nu ar mai vrea să fie premier...

0
Președintele Nicușor Dan a declarat că există posibilitatea să fie numit un premier tehnocrat în cazul în care liderii partidelor politice nu își vor...